Az autoimmun betegségek azokban az esetekben alakulnak ki, amikor az ember saját immunrendszere nem tud különbséget tenni a saját és nem saját között, és a szervezet megtámadja saját egészséges sejtjeit. Jelenleg több mint 80 típusú autoimmun betegség ismert, melyek leggyakrabban gyulladás, fáradtság, izomfájdalom, kellemetlen bőrtünetek (pikkelysömör, kiütések, herpesz, kis erek gyulladása ... stb.) és az általános fájdalom formájában jelentkeznek.
Autoimmun megbetegedés áll többek között az allergia, a Sclerosis multiplex hátterében (a szervezet immunrendszere az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelin hüvelyek ellen termel ellenanyagot), a Crohn betegség hátterében, de a reumatoid artritiszt és a pajzsmirigy alulműködést is okozhatja autoimmun megbetegedés. Érdemes tudnunk, hogy az autoimmun betegségek jelenleg még orvosilag nem kezelhetők, de a tünetek szépen csökkenthetők. Az eddigi kutatások már kiderítették, hogy autoimmun betegségek esetében a T1 helper sejtek mennyisége csökken, míg a T2 helper sejtek mennyisége növekszik, azaz túlműködik az immunrendszer.
Ismertek olyan anyagok, melyek képesek az immunrendszer működését a megfelelő irányba terelni. Ezeket az anyagokat
biológiai válasz módosító anyagoknak nevezzük. Ilyen például a
D-vitamin, a
probiotikumok, a
melatonin, a növényi fitoszterolok és egyes
gyógygombák. A gyógygombák az úgynevezett adaptogén tulajdonsággal rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy mindig a megfelelő irányba képesek az immunrendszer működését befolyásolni. Nem erősítik és nem is gyengítik az immunrendszer működését, hanem szabályoznak, tehát normális mederbe terelik az esetlegesen rosszul működő folyamatokat. Ha az immunrendszer alul működik mint pl. daganatos betegségek esetében, akkor serkentik a működését. Ha viszont túlműködik, mint pl. az autoimmun betegségek esetében is, akkor pedig csökkentik a működését.
Autoimmun betegség és gyógygombák
Autoimmun megbetegedések esetén egyfajta gyulladás jelentkezik a szervezetben. A
Reishi gomba (Ganoderma lucidum) természetes gyulladás csökkentő hatóanyagokat tartalmaz, mely az immunrendszeri gyulladás csökkentése miatt fontos, továbbá növeli a vér oxigénszállító kapacitását, így több oxigén jut az egyes szövetekbe és szervekbe, így gyorsabban következnek be a regenerációs folyamatok is. A szervezet fokozott gyulladáskészsége egyértelműen jellemzi az autoimmun betegséget. Éppen emiatt lehet jótékony hatású az eddigi tapasztalatok és vizsgálati eredmények alapján a Ganoderma lucidum gyógygomba az autoimmun betegségek terápiájában. A Ganoderma lucidum gombát évezredeken keresztül különböző eredetű és jellegű megbetegedések természetes kezelésére használták. A kínai orvosok előszeretettel írnak fel reishi kivonatot betegeiknek gyulladásos állapotokban.
A
Mandulagomba pótolja az immunrendszer számára hiányzó vegyületeket, magas béta-glükán tartalma segít szabályozni az immunrendszer működését, ugymond rendezi az immunsejtek közötti kommunikációt, ami autoimmun betegség esetén kulcsfontosságú. Rendkívül jelentős a természetes D-viatmin tartalma, amely nélkülözhetetlen az immunredszer normális működéséhez.
BIO gyógygomba termékeink
Autoimmun megbetegedések ellen diétával
Autoimmun megbetegedések esetén a gyógyulás érdekében javasolt egy "gyulladás-csökkentő étrend" betartása is. Minden nagy energia-elvonással járó táplálkozást be kell szüntetni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztást is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet. A fehérje és a szénhidrát egyidejűleg történő elfogyasztása szintén nagy energia-elvonással jár. Kerülendő ezért például a jól ismert rántott hús, burgonyapürével menü is. Köretként válasszunk inkább zöldségeket, főzelékféléket.
Fontos szempont, hogy a cukrot - beleértve a kristálycukrot, porcukrot, barna cukrot, nádcukrot, mézet és a különböző szirupokat, cukros üdítőket ne fogyasszon, illetve kerülje el a fehér lisztből készült élelmiszereket és a finomított-, feldolgozott, készételeket, gyorsételeket, adalékanyagokkal, tartósítószerrel, színezékkel szennyezett élelmiszereket. Érdemes magas rost tartalmú gabonákat és álgabonákat fogyasztani, mint teljes kiőrlésű gabonák, zabpehely, hajdina, köles, amaránt. Zöldségekből és gyümölcsökből javasolt napi 400- 600 gramm elfogyasztása, míg zsiradék fogyasztását érdemes csökkenteni, és elsősorban többszörösen telítetlen növényi zsírok/olajok formájában bevinni, mint a hidegen sajtolt növényi olajok, olajos magvak. Fehérje forrásként előtérbe helyezendőek a sovány húsok, a tojás és a hal.
A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!