Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Gyógyító hatású gombakivonatok az egészségesebb életmód szolgálatában

Gyógyító hatású gombakivonatok az egészségesebb életmód szolgálatában

A természet különleges ajándékai a gombák. Nem tartoznak sem a növényvilághoz, de az állatok "országába" sem. Az utóbbi húsz évben általánossá vált ún. "három-doménes" rendszertani besorolásban is az eukarióták (valódi sejtmaggal rendelkezők) között, az állatok, növények és még több más "ország" mellett a gombák is önállóan adják hozzá részüket az élővilág csodálatos és összefüggő rendszeréhez.

Számos ehető fajuk, különleges tulajdonságaik, formagazdagságuk és szépségük miatt a nagygombák ősidők óta az emberi civilizációk kiemelt szereplői közé tartoznak.

Számunkra különleges táplálkozásuk és a természeti-éghajlati körülmények gyakori változásához jól alkalmazkodó életmódjuk miatt a népgyógyászat fontos alapszerei Kelet-Európában, Ázsiában, Közép-és Dél-Amerikában. Talán talajban rejtőző vagy korhadt fákat átfonó és lebontó gombafonalaik elpusztíthatatlansága miatt épp a nehezen, hosszadalmasan gyógyítható betegségek kezelésére találták alkalmasnak eleink a nagygombákat és a belőlük készített főzeteket vagy porokat.

A hagyományos kínai és japán képzőművészet ezer éve a hosszú élet, a tartós életerő és a királyi szerep szimbólumaként használja a gomba-ábrázolásokat. Elsősorban a pecsétviaszgomba és a bokrosgomba jelenik meg a távol-keleti porcelánokon és selyemfestményeken.

FOLYÉKONY GOMBAKIVONATOK

Kevesek számára ismert, hogy a magyar népi gyógymódok szomszédainkhoz képest is sokféle gombát használtak, több, mint 30-féle gombafaj gyógyító alkalmazását jegyezték le már 400 éves kéziratok és modern néprajzi gyűjtemények is (nagyrészt az erdélyi, de Nyugat-Magyarországi és felvidéki hagyományok alapján). Azóta kiderül, hogy ezek közül bármelyik ehető gombafajt vették tüzetesebb tudományos vizsgálat alá a biológusok és gyógyszerkutatók, találtak benne az emberi szervezet ellenállóképességét erősítő, vírusok és baktériumok ellen védő vagy éppen a keringési- és a hormonrendszerre ható vegyületeket.

Az erős népgyógyászati értékkel és hagyományos ázsiai orvoslás tapasztalataival megtámogatott gombafajok esetleges gyógyhatásait az elmúlt harminc évben egyre több kutatócsoport egyre részletesebben kutatja.

A legerősebb tudományos és gyógyszerészeti tapasztalatok, emberi klinikai vizsgálatok a Távol-Keleten széles körben alkalmazott, termesztett nagygombákhoz kötődnek. Ezek közül most csak érintjük a shiitake gombából kivont poliszacharid hatóanyagot, a lentinánt, melyet 30 évig Japánban az Ajinomoto gyógyszergyár intravénás injekcióként engedéllyel a gyomordaganatos betegek túlélését növelő indikációban hozott forgalomba. (Három éve egy bőrgyulladáshoz hasonló mellékhatás miatt vonták ki a forgalomból gyógyszerként, de maga a hatóanyag azóta is elérhető táplálékkiegészítőként).

 A gombák különleges poliszacharid szénhidrátjai és más hatóanyagaik (terpének, ergoszterin-a D-vitamin előanyaga, antioxidáns vegyületek) az orvosi tesztek eredményeit rendszeresen, szigorúan átrostáló Cochrane Database Systematic Reviews tudományos folyóiratban is „valószínűsíthetően gyógyhatású” minősítést kaptak pl. a pecsétviaszgomba rosszindulatú daganatok ellen való alkalmazása esetén. Gombákat és gombakészítményeket alkalmazó klinikai vizsgálatok eredményeit 1995 óta minden évben tucatjával közli az orvosi szakirodalom. Egészséges emberek állapotának, közérzetének, sportteljesítményének javítására is alkalmaznak gombakészítményeket szintén tudományos közlemények alapján sok esetben jó eredménnyel.

Mivel az immunrendszer a hormonrendszerrel együtt szoros kapcsolatban van a II. típusú cukorbetegség kialakulásával (immuno-endokrin, krónikus gyulladásos hátterű kórképek közé sorolhatjuk ezt a népbetegséget is), a Gyógygomba Kutatólabor Kft. egyik fontos termékfejlesztési célkitűzése olyan táplálék-kiegészítők előállítása, amelyek minden hatékony alkotóelemet tartalmaznak a korábbi tudományos tapasztalatok, kutatási eredmények alapján a cukorbetegség egyes elemeire gyógyhatású gombákból.
 

A cég olyan különleges gomba-keverék felhasználásával készült teljes spektrumú kivonat kifejlesztésén dolgozik, mely jól felszívódik (folyékony) és néhány hetes kúra alatt is képes lehet segíteni a cukorbeteg szervezet öngyógyító folyamatait.

FOLYÉKONY GOMBAKIVONATOK

 

Ehhez a cég kutatási partnereivel, többek között a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában is, ellenőrzött, pontosan szabályozott körülmények között a legmodernebb képalkotó eljárásokat bevonva végez kísérleteket a II. típusú cukorbetegség egyes tüneteire gyakorolt hatások felderítésére. Az állatkísérletek eredményeit a fejlesztésben felhasználva jobb minőségű, előnyös összetételű gombakivonat-készítményeket hoz majd forgalomba táplálék-kiegészítőként.
 

Az eddigi kísérletek alapján a gombakivonat etetése során a cukorbeteg egerek májműködése az egészséges működés irányába változott, veséjük kis erei és a vesetestecskék szövettani képe az egészségesekhez hasonló lett, míg a kivonat vivőanyagával etetett állatok állapotában nem változott semmi.


A kezelt állatok vérének bizonyos laboratóriumi paraméterei is javultak a szilárd, por állagú „egyszerű” gombakivonatot fogyasztó állatokhoz képest mérhetően is.

A biztató eredményekről szóló beszámolót a cég, partnereivel együtt az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság tudományos lapjába, a Journal of Nutrition-ba kéziratként küldi be.

A kutatások alapján kifejlesztett táplálék-kiegészítő termék pedig hozzásegíthet egy jobb közérzettel eltöltött, teljesebb élethez.

 

​​A cikket összeállította:

Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!