Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Gyógygomba gyerekeknek: hogyan támogatják a szervezetet?

Gyógygomba gyerekeknek: hogyan támogatják a szervezetet? A leggyakoribb kérdés a szülők részéről ebben az időszakban az, hogy, "Hogyan erősítsem meg a gyermek immunrendszerét, milyen készítmények, vitaminok szolgálják a legjobban az egészségét?"
Az őszi-téli időszakban, elég egy-egy hűvösebb nap, és a gyermekorvosi rendelőkben, szinte tömegesen jelentkeznek a beteg gyerekek. Nem beszélve arról, hogy az egészségesnek tűnő, de a betegséget lappangva hordozó gyerekek, komoly fertőzőforrások. A szerencsésebbek megússzák egy hét mulasztással, tüneti szerekkel, de néha szövődmények alakulhatnak ki, pl. arcüreggyulladás, középfülgyulladás. Itt már lehet, hogy antibiotikus kezelést is kell folytatni, annak megannyi hosszú távú mellékhatásával. Ezért a bölcs szülő segít gyermeke immunrendszerének előzetes megerősítésében, nem bízza a véletlenre.

Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

"Megelőzni nem nagyon lehet ezeket a betegségeket, de ha a gyerek kap egy kis immunerősítést, akkor kisebb lesz az esélye a fertőzésnek, vagy nem húzódik el annyira a betegség."-mondja Szabó Nikolett tudományos kutató

Az immunrendszer születéstől kezdve fokozatosan érik, erősödik, kb. 12 éves korra éri el a teljes érettséget.

A nyolcéves kor előtti fertőzéses megbetegedéseknek épp az a céljuk, hogy megeddzék a gyermek immunrendszerét. A kicsik főleg felső-légúti fertőzésektől szenvednek: torokfájástól, köhögéstől, horkolástól, nehézlégzéstől és orrdugulástól nyűgösek. Egyfajta "beavatási időszak" ez, a betegségeknek tulajdonképpen fontos funkciójuk van: “tanítgatják” a szervezetet, hogyan használja védelmi rendszerét. Ám számos orvosi és házi módszert ajánlhatunk, melyek más módon is erősíthetik az immunrendszert.

Azzal, hogy a gyerek közösségbe megy, óriási mennyiségben találkozik a szervezete számára ismeretlen kórokozókkal: több millió új baktériummal, gombával, vírussal, ami ismeretlen, idegen az immunrendszere számára. Mindezen túl egy nap egy áltagos életmódú gyerek több ezer számára haszontalan, vagy egyenesen mérgező anyaggal találkozik, amelyeket az immunrendszernek kell kiszűrnie.  Sokszor akkora a túlterhelés az immunrendszer számára, hogy a gyerekek immunrendszere összezavarodik, és túlzott reakciókat produkál. Allergia, asztma, autoimmun betegségek, candida – ezért váltak ezek népbetegséggé az elmúlt évtizedekben a gyerekek körében is.

Az immunrendszer számára hatalmas feladat megküzdeni a milliónyi idegen mikrobával, és ezért történik az, hogy sok gyerek többet van otthon, betegen, mint amennyit az iskolában, óvodában tölt. Az antibiotikumok nem alkalmasak a vírusok elleni harcban, mert azok csak a baktériumok ellen dolgoznak, egészen pontosan csak bizonyos baktériumok ellen tudnak. Sajnos tönkreteszi a szervezetben élő hasznos baktériumokat, bélflórát is.

A legeredményesebb és negatív hatás nélküli megoldás: az immunerősítés

Fokozott immunitással ugyanis számos betegséget megelőzhetünk. A gyógygombák rendszeres használata az egyik megoldás, amelynek hatásait nemcsak a hagyományos kínai orvoslás, hanem a modern tudományos vizsgálatok is megerősítik.

GYÓGYGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Egy 2017. évi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a biológiailag aktív béta-glükánok hatékony segítségül szolgálhatnak a felső légúti fertőzések megelőzésében és a tünetek csökkentésében.

A visszatérő légúti fertőzések egy speciális formája a kora gyermekkorhoz kapcsolható és gyakori problémát jelent. Ez általában a gyermekek éretlen immunitására vezethető vissza és a légzőszervi kórokozóknak való gyakori kitettség következménye. A visszatérő légúti fertőzések megfigyelhetőek felnőtteknél is fárasztó, stresszes időszakokban, illetve krónikus gyulladásos betegségek, másodlagos immunhiány esetén. A biológiailag aktív poliszacharidok természetes immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A publikált vizsgálatok alapján a béta-glükánok alkalmazása visszatérő légúti fertőzések esetén bizonyítottan hatásos segítség lehet a megelőzésben és a tünetek mérséklésében, ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő kifejlődéséhez. Sok esetben a gyermekkori allergiák és intoleranciák hátterében is az éretlen immunitás áll.

Gyógygomba gyerekeknek: a vírusos - járványos időszakban is sokat tehetünk a megelőzésért. Erősítse meg gyermeke immunrendszerét!

Gyógygomba gyerekeknek: melyiket válasszam?

Egyéb kutatási eredmények 4 féle gombát vizsgáltak gyermekek esetén az immunrendszer támogatása érdekében: Cordyceps sinensis (Kínai hernyógomba), Shiitake (Lentinula edodes), Maitake (Grifola frondosa), Reishi (Ganoderma lucidum).

Egy esetben hétéves gyermeket gyakran kiújuló, antibiotikumokra nem reagáló légúti fertőzéssel kezeltek. A gyermek napi 2-3 alkalommal 5 gramm Kínai hernyógomba és 5 gramm Reishi gomba keverékét kapta joghurtban elkeverve. Egy hét kezelés után a mellkasi fertőzés megszűnt; a kezelést további két napig folytatták a teljes gyógyulás biztosítása érdekében.

GYÓGYGOMBA TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Egy 2018-ban végzett vizsgálatban Reishiből kivont, joghurtba kevert béta-glükánokat kaptak 3-5 éves, egészséges gyermekek. Az elvégzett vizsgálati eredmények igazolták, hogy a T-limfociták száma (az immunrendszer ölő sejtjei) emelkedett. A vizsgálatot 12 hétig végezték. A tanulmány beigazolta, hogy a Reishiből kivont béta-glükánok megemelték a vérben keringő limfociták számát, ezáltal növelték a gyermekek immunitását a fertőzésekkel szemben (forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30317947/)

A Cordyceps sinensis erősíti a vesét, a tüdőt valamint az immunitást. A Reishi gomba jótékony hatással van az immunitás erősítésére, erős gyulladáscsökkentő, ezért kiválónak bizonyult allergia és atópiás ekcéma esetén.  A Mandulagomba az egyik legerősebb és leghatékonyabb gomba az immunrendszer erősítésére. A Shiitake gomba hatékony segítséget jelent a vírusokkal és baktériumokkal szemben, hatékony hurutoldó és támogatja az emésztést.  

Gyerekek D-vitamin pótlása gombával

A Mandulagomba előnye, hogy a készítmény nem csak a béta-glükánokat tartalmazza, hanem a gombából kivont ergoszterolt (D2 vitamin), amely hatékony D-vitamin pótlást tesz lehetővé a gyermekek számára. Az ergoszterol (D2 vitamin), melynek egy része alakul át D3 vitaminná.

A D-vitamin szerepét a legújabb kutatások hangsúlyozzák az immunrendszer megfelelő működésében és javasolják, hogy 3 éves kor felett is szedjen mindenki a téli időszakban D-vitamin tartalmú készítményt! A becslések alapján országosan legalább 100.000 gyermeknek van extrém mértékű D-vitamin hiánya.

A PubMed 2019. évben publikált tanulmánya szerint meggyőző bizonyítékok vannak a járványos vírusfertőzések előfordulása és a lakosság alacsony D-vitamin szintje között. (Teymoori-Rad M. és mts., 2019.)

Az immunsejteken D-vitamin receptorok vannak, ezekbe a receptorokba csak a D-vitamin molekulája illik bele. Ha ezek a receptorok üresen maradnak, betegségek egész sora léphet fel. Ez is bizonyíték arra, hogy a D-vitamin közvetlenül képes szabályozni az immunrendszer működését.

A D-vitamin hatására a légcsőben antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek a veleszületett immunrendszer részeiként megsemmisítik a légúti fertőzések kórokozóit (Cannell és mtsi., 2006. / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30614127)

Az autoimmun betegségek, metabolikus szindróma, 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, a D-vitamin szint növelésével, csökkent, ami rávilágított arra, hogy statisztikai hiba történt a napi D-vitamin bevitel  megállapításában, ezért az Endokrin Társaság Nemzetközi Szakértői Bizottsága felhívta a hatóság figyelmét, hogy a javasolt D-vitamin napi beviteli szinteket meg kell emelni az alábbiak szerint: 1 éves korig 2000 NE, 1-18 éves korban 4 000 NE és 18 év felett 10 000 NE, kivéve a D-vitamin túlérzékenységben szenvedő egyéneknél.

"A folyékony gombakivonatok előnye a kellemes íz világ mellett, hogy nem érzékenyek a hőre és sokoldalú alkalmazást tesznek lehetővé a gyermekeknél, vagyis belekeverhetjük üdítőbe, teába, joghurtba."

A legnagyobb érv a gyógygombák gyermekeknél történő alkalmazása mellett, hogy a gombákat élelmiszerként egyébként is fogyasztjuk. Korán tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy az elfogyasztott étel nem csak üzemanyag, hanem akár megelőző és terápiás hatása is lehet. Fontos, hogy megértsék, a minket körülvevő botanikai világ terápiájának hatásának csodáját, ugyanis "fűben fában van az orvosság".

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Forrás:
1.      Stamets P, Zwickey H. Medicinal mushrooms: ancient remedies meet modern science. Integr Med (Encinitas) 2014;13(1):46-47. [Full text]
2.      Ody P. The Chinese medicine bible, 2010. New York: Sterling. [Source]
3.      Baker J. Plant songs: reflections on herbal medicine, 2018. Bloomington: Balboa Press. [Source]
4.      Chang ST, Miles PG. Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact, 2nd ed, 2004. Boca Raton: CRC Press. [Source]
5.      Powell M. Medicinal mushrooms: a clinical guide. Eastbourne: Mycology Press. [Source]
6.      Chien RC, Lin YC, Mau JL. Apoptotic effect of Taiwanofungus salmoneus (agaricomycetes) mycelia and solid-state fermented products on cancer cells. Int J Med Mush 2017;19(9):777-795. [Abstract]
7.      Chien RC, Tsai SY, Lai EI, et al. Antiproliferative activities of hot water extracts from culinary-medicinal mushrooms, Ganoderma tsugae and Agrocyte cylindracea (higher basidiomycetes) on cancer cells. Int J Med Mush 2015;17(5):453-462. [Abstract]
8.      Rouhana-Toubi A, Wasser SP, Agbarya A, et al. Inhibitory effect of ethyl acetate extract of the shaggy inc cap medicinal mushroom, Coprinus comatus (higher basidiomycetes) fruit bodies on cell growth of human ovarian cancer. Int J Med Mush 2013;15(5):457-470. [Abstract]
9.      Mohan S, Chinnaswamy P, Krishnamoorthy AS. A study on the effect of Ganoderma lucidum (W.Curt.: Fr.) Lloyd in Indian HIV carriers. Int J Med Mush 2005;7(3):435. [Abstract]
10.  Sumba JD. GACOCA formulation of east African wild mushrooms show promise in combating Kaposi’s sarcoma and HIV/AIDS. Int J Med Mush 2005;7(3):473-474. [Abstract]
11.  Wang CR, Zhou R, Ng TB, et al. First report on isolation of methyl gallate with antioxidant, anti-HIV-1 and HIV-1 enzyme inhibitory activities from a mushroom (Pholiota adiposa). Environ Toxicol Pharmacol 2014;37(2):626-637. [Abstract]
12.  Kim YH, Jung EG, Han KI, et al. Immunomodulatory effects of extracellular beta-glucan isolated from the King Oyster mushroom Pleurotus eryngii (agaricomycetes) and its sulphated form on signalling molecules involved in innate immunity. Int J Med Mush 2014; 19(6):521-533. [Abstract]
13.  Cör D, Knez Ž, Knez Hrnčič M. Antitumor, antimicrobial, antioxidant and antiacetylcholinesterase effect of Ganoderma lucidum terpenoids and polysaccharides: a review. Molecules 2018;23(3):E649. [Full text]
14.  Lung MY, Huang WZ. Antioxidant potential and antioxidant compounds of extracts from the medicinal sulphur polypore, Laetiporus sulphureus (higher basidiomycetes) in submerged cultures. Int J Med Mush 2013;15(6):569-582. [Abstract]
15.  Jesenak M, Urbancikova I, Banovcin P. Respiratory tract infections and the role of biologically active polysaccharides in their management and prevention. Nutrients 2017;9(7):779. [Full text]