Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus, Petrencegomba)

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus, Petrencegomba)

A gyapjas tintagomba Európa-szerte elterjedt gombafaj. Májustól novemberig erdőkben, erdőszéleken, kertekben, parkokban, útszélén, tápanyagdús talajon gyakori. Az alföldeken és a magasabb hegyeken egyaránt megtalálható. A gyapjas tintagombát az Érchegységben 800 m magasságban, az Alpokban 2000 m-en is megtalálták.

A tintagombák neve onnan ered, hogy a lemezeik és a kalap rövid időn belül (legtöbbször 24 órán belül) elfolyósodnak, „rongyos” kalapot, arról lecsöpögő tintaszerű fekete folyadékot és érintetlen tönköt hagyva maguk után. Év gombája 2009-ben.

 

A mikoterápia rövid története

A "gyógygombák" évszázadok, vagy akár évezredek alatt a tradicionális tapasztalati gyógyítás eszköztárát gazdagították. Valószínűleg Ázsiában gyűlt össze a legtöbb tapasztalat alkalmazásukról. Kínát a mikroterápia bölcsőjének tekintik, de az ötvenes évektől kezdődően már Európában is alkalmazták őket gyógyítási célokra. A mikroterápia a gyógygombákból nyert anyagok gyógyászati hasznosításával foglalkozik. A szakkifejezés új, a gombákkal történő gyógyítás lehetőségét azonban már nagyon régen felfedezték. A gombák természetes környezetükben, túlélésük érdekében arra kényszerülnek, hogy biológiailag aktív anyagokat termeljenek. Az erdő talajában, amelyben sok a mikrobás és állati szervezet, a gombatest csak akkor tud létezni, ha ezen anyagok ellen védekezik. Ezért termel antimikrobás és/vagy citosztatikus vegyületeket. A gombák a növényi anyagokat le tudják építeni. Ehhez speciális enzimrendszerekre van szükségük, ennek következtében a gyógygombáknál kimutathatóak baktériumellenes, gombaellenes, sejtosztódást gátló- és immunstimuláló tulajdonságok. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a gombák az ember életfolyamataihoz nélkülözhetetlen nyomelemeken kívül gyógyhatású vegyületeket is tartalmaznak. (Lelley, 1999 magyar származású szakértő). A "gyógygombák esetén főként makroszkopikus gombákról van szó.

A gyapjas tintabomba tulajdonságai

Morfológia: A fiatal gyapjas tintagomba kalapja hengeres, tojás, esetleg gömb alakú. Eleinte fehér, filcszerű, pikkelyes felületű. Később a kalap pereme harang formában felkunkorodik, majd megfeketedik és elfolyósodik. A húsa fehér, lágy, zsenge, kellemes, jóízű és jó illatú. A spórák feketék, tojásformájúak, világosabb csirakapuval ellátottak. A tintagombák a jól trágyázott legelőket, réteket, kerteket, útszéleket, valamint erdőket kedvelik.

Érdekesség: A gyapjas tintagomba kiváló étkezési gomba. A nemzetközi gombakutató társaság volt elnöke, a francia JAQUES DELMAS a gyapjas tintagombát a legkiválóbb étkezési gombákkal, például a vargányával egyenértékűnek minősítette.

Hasznos anyag tartalma

A friss termőtest 8-13% szárazanyagot tartalmaz, amiben 22-38% a nyersfehérje. Mind a húsz aminosav előfordul e gombában. Köztük a 9 eszenciális (létfontosságú, de az emberi szervezet által előállítani nem képes) aminosav: a hisztidin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin. A nyersrost 13-49% között váltakozik. A szárazanyagban 15-45% a szénhidrát. A zsírtartalom 1-5%. A hamutartalom 7-11%. 100g szárított gombában megtalálható 930 mg kálium, 7 mg nátrium, 74 mg magnézium, 2 mg vas, 27 mg kalcium, 1 mg mangán, 3 mg cink, 1 mg réz. A vitaminokból 74 mg C-vitamin, 39 mg niacin, 3 mg riboflavin (mindkettő B2 vitamin), 1 mg tiamin (B1 vitamin) található benne.

 

 

A gyapjas tintagomba egészségügyi hatásai

A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák. Mára már kutatásokkal igazolták rákellenes mivoltát. Nagyon hatékony prosztata-, emlő- és hólyagrák kezelésében. A cukorbetegség és általánosabban a metabolikus szindróma (magas triglycerid-, choleszterin-, vércukorszint, elhízás) Magyarországon is elsőszámú népegészségügyi probléma. Ezekből a betegségekből fakadó szövődmények (szívinkfartus, szélütés/stroke, neuropátia, veseelégtelenség stb.) jelentősen megnövelik a halálozási arányokat.

A helytelen életmód, zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend és a rendszeres testmozgás hiánya jelentősen hozzájárul az említett betegségek kialakulásához. A gyógygomba kivonatok segítséget nyújtanak a metabolikus szindróma leküzdéséhez. A gyapjas tintagomba kivonat fogyasztásával több esetben sikerült tünetmentességet elérni gyermekkori 1-es típusú diabetes mellitus esetén is.

A gyapjas tintagomba szárított részeivel etetett laboratóriumi egerek vércukorszintje csökkent, valamint cukortoleranciájuk fejlődésnek indult. Testsúlygyarapodásuk az energia bevitelük csökkentése nélkül is megállt.

A gyapjas tintagomba antioxidáns tulajdonságai

Coprinus comatus kalapjából és termőtestjéből melegvizes és etanolos kivonatot készítettek, és antioxidáns tulajdonságait vizsgálták. A tönk etanolos kivonata magas antioxidáns aktivitást mutatott (80,6%), 1 mg/ml volt. A kalap melegvizes kivonatainak redukálóképessége 1,653 10/ml koncentrációban volt. Etanolos kivonatoknak hatékonyabb volt oxigénelnyelő képessége, mint a forró vizes kivonatokban. A természetben előforduló antioxidáns összetevők, beleértve az aszkorbinsavakat (0,04-2,95 mg/g), a teljes tokoferolok (0,00-4,94 mg/g) és a teljes fenolok (2,26-7,33 mg/g) találtak a kivonatokban. Összességében, etanolos kivonatok antioxidáns aktivitása tekintetében hatékonyabbak voltak, mint a forróvizes kivonatok.

 

Gyógygomba termékeink

 

Prosztata ráksejtekre gyakorolt hatása

Összesen 201 dietil-éter, etanol, etil-acetát és Basidiomycetes kivonatok antiandrogén aktivitását vizsgálták. A szűrt eredmények alapján további értékelésre a Coprinus comatust és Ganoderma lucidumot választották ki a prosztatarák LNCaP sejtek szelektív gátlása vonatkozásában. Kimutattuk, hogy a C. comatus és a G. lucidum etanol és etil-acetát kivonatok szelektíven gátolják dihidrotesztoszteronindukált LNCaP sejtek életképességét, dózis-függő módon elnyomják prosztataspecifikus antigén szekretált szintjét. Ez az első alkalom, hogy kimutatták, hogy a C. comatus és a G. lucidum csökkenti androgén és glükokortikoid receptorok transzkripciós aktivitását emlőrák- és prosztatarák- sejtekben. Az eredmények arra utalnak, hogy az AR és a nem-AR mediált mechanizmusok hátterében C. comatus és G. lucidum hatásai állnak.

Emlőrákra gyakorolt hatás

A mellrák a leggyakrabban diagnosztizált rák a nők körében a nyugati országokban. Jelenleg nincs hatékony kezelés malignus ösztrogén – független emlőrák vonatkozásában. Víz alapú kivonatok vonatkozásában három gombafajt azonosítottak. Coprinellus sp., Coprinus comatus, Flammulina velutipes (CME, CCE és FVE-kal), a mellrák új ellenszereként. Az anti-tumor tevékenységek közé tartozik:

  • határozott növekedést gátolja mindkét ER + és ERemlőrákos sejtek
  • gyors apoptózis indukciója mindkét ER + és ER sejtekben
  • az MCF-7 tumorok kolónia képződésének szignifikáns gátlása in vitro körülmények között

A rákos sejtek hormon receptorának állapotától függetlenül az antiproliferatív citotoxikus tevékenység és a három gomba kivonat dózisfüggő volt. A rögzítéstől független vizsgálatok azt mutatták, hogy a növekedés az MCF-7 tumor kolónia képződés sebessége 60%-al csökkent, és a CME CCE- kezelt sejtekben majdnem teljesen gátolta (99%) FVE kezelés által. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy Coprius comatus, Coprinellus sp. És Flammulina velutipes gombafajok hatásos mellrák-ellenes vegyületeket tartalmaznak.

A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató


Forrás:
Antioxidáns tulajdonságai Cap és Stipe a Coprinus comatus Bo Li 1,.Fei Lu 1, Xiaomin suo 1,2, Haijuan Nan 1,. és Bin Li 2  Iskola Élelmiszertudományi Kar, Henan Institute of Science and Technology.
Xinxiang 453003, Henan, Kína2 School of Food Science, Huazhong Agrártudományi Egyetem, Wuhan 430.070, Hebei, Kína
Antioxidáns tulajdonságai Coprinus comatus SHU-YAO Tsai, HUI-LI Tsai, Jeng-Leun
Ben-Zion Zaidman, Salamon P. Wasser, Eviatar Nevo, Jamal Mahajna Coprius comatus és Ganoderma lucidum zavarja androgén receptor funkcióival LNCaP prosztata rákos sejtek.
Yu-Huan Gu, Jessica Leonard, 01 Februar 2006., Oldalak: 417-423

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyapjas tintagomba - Coprinus Comatus