Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Geyser Aragon vízszűrési technológia

Geyser Aragon vízszűrési technológia

A térgömb alakú polimereket (SGS-polimerek) először a Szovjetunióban állították elő mint egy fajta ioncserélő gyantát, a 20. század közepén. Ma csak a Geyser rendelkezik ennek az anyagnak a sorozatgyártási technológiájával. Az SGS-polimerek radikálisan új anyagok, melyek háromféle szűrés típust kombinálnak: mechanikai, szorpciós és ioncserés szűrés. Egyik ismert szorpciós anyag sem távolít el ilyen széles körű kémiai vegyületeket, mint az SGS-polimerek. Az SGS-polimerek olyan makromolekuláris vegyületek, melyeket különböző monomerekből állítanak elő, pl. rezorcin, pirokatekin, hidrokinon, melamin, karbamid, stb.

 

Az SGS-polimerek szintézisének folyamatában mikroglobulumok, azaz tekercsben meghajlított hosszú polimer láncok képződnek. Összeállva ezek a mikroglobulumok porózus és emellett mechanikusan erős szerkezetet adnak. A mikroglobulumoknak nagy belső felületi szerkezetük van (akár 500 m2 / g). Magát a felületet aktív csoportok borítják, melyeken az ioncserélő folyamatokat végzik. A cserélhető ionok közvetlen kölcsönhatásba lépnek a kémiailag aktív polimer felülettel, amely hiányzó jellemzője az ioncserélő gyanták szemcse állapotú befelé történő diffúziójának. Ennek eredményeként az SGS-polimerek volumetrikus szűrési aránya 10-20-szor magasabb, mint az átlagos szemcsés ioncserélő gyantáké. Ez az SGS-polimerek döntő előnye.

Az Aragon szűrőbetét (Szabadalom száma 2287356, kelte 2015.06.30) többféle víztisztítási módszert kombinál: mechanikus, ioncserén alapuló, adszorpciós: elektromos adszorpció.

A mechanikai szennyeződések eltávolítása főként a polimer felületi rétegeiben történik. A polimer anyag pórusmérete 0,01 és 3,5 mkm közötti tartományban változhat. Az anyag kívánt porozitást a szintézis feltételeinek megváltoztatásával érhető el, maximum 10%-os pontossággal. Az SGS-polimerek jelenleg közel 30 módosítását vizsgálták és az előállításukra irányuló üzemi eljárásokat fejlesztettek. Anyagokat szintetizáltak mind kation-, mind pedig anion cserélő jellemzőkkel.
 
Az SGS polimerek alkalmazási területe igen széleskörű, magában foglalja az alábbiak tisztítását:
  • Ivóvíz és melegvíz
  • Gyümölcslevek, borok, napraforgóolaj
  • Technikai vizek, savak és lúgok
  • Szennyvíz, ideértve az olajjal szennyezett vizet
  • Gázok, ideértve a kipufogó gázt   

SGS-polimerek a víztisztításban

ARAGON - rezorcin alapú polimer, amely a legjobb eredményeket mutatja a vízben lévő káros szennyeződések komplex eltávolításában. Sikeresen teljesítette az ivóvíz-tisztító rendszerekben alkalmazandó orosz és nemzetközi szabványok szigorú megfelelőségi vizsgálatait. Az oldott kémiai elemeket (az alumíniumtól kezdve a nehézfémekig, valamint a radioaktív elemekig) és azok vegyületeit ioncsere és szorpciós mechanizmus útján távolítja el a vízből.

Az ARAGON 2 egy kompozit anyag, amely Aragon polimerből készült tömör blokk formájában van, ezüst bakteriosztatikus adalékanyaggal és ioncserélő gyanta granulátumokkal. A keménységet okozó sókat, oldott és kolloid vasat, nehézfémeket és vegyületeiket a gyanta és a polimer ioncserélő tulajdonságainak köszönhetően távolítja el. Az ioncserélő gyanta 12-15-ször növeli az ARAGON 2 keménységet okozó sók eltávolító erőforrását az ARAGON anyaghoz képest. Az ARAGON szorpciós kapacitása hasonló a legjobb aktív szénszűrős márkákhoz, amely szűrő eltávolítja az aktív klórt, a klór tartalmú vegyületeket és a szerves vegyületeket.

Az anyag külső pórusainak méreténél nagyobb méretű összes részecske mechanikus szűrése a felületen történik. A szűrőcsatornának összetett kanyargós formája van, amelynek gradiens porozitása megakadályozza a szűrt szennyeződések kiürítését a tisztított vízbe, ami gyakran előfordul a nyomásugrások során. A szabad csatornák száma az anyagban fokozatosan csökkenti a tisztított víz nyomását. Az Aragon-alapú szűrőbetétet többször lehet használni. A víznyomás leesése jelzi a betét regenerálásának, megtisztításának szükségességet vagy cseréjét.

Az Aragon szűrő labirintusszerű belső szerkezete gátként szolgál a mikroorganizmusok számára. A baktériumok és vírusok túlnyomó része hosszúkás alakú (0,5 és 20,0 mkm között), ezért csapdába esnek az anyag kanyargós csatornáiban. A polimerben elnyelt mikroorganizmusok visszaszorítása érdekében a szűrőben lévő ezüst teljesen megakadályozza azok szaporodását, valamint a tisztított vízbe való visszajutását.

A kvázi-lágyítás az ARAGON anyag egyedülálló jellemzője. A keménységet okozó sók szerkezete megváltozik, amikor a víz átmegy a szűrőanyagon. Ennek eredményeként nem keletkezik vízkő a tisztított vízben. A víznek olyan tulajdonságai lesznek, amelyek kedvező hatással vannak az élő szervezetekre. A kvázi-lágyító hatásról a további információkat az alábbiakban tárgyaljuk. Az anyag nagy mechanikai szilárdsággal rendelkezik a mechanikus kezelés lehetőségével (hengerek, tárcsák stb.).

Az ARAGON anyagon alapuló kompakt és hatékony szűrőket a fő nemzetközi szabványok szerint egyesítették. Az ARAGON anyagot sikeresen használták víztisztításra a csernobili baleset utáni szennyeződésnek kitett területeken.

Az ARAGON anyag folyamatos fejlesztésével a vállalat egy új polimerváltozatot dobott piacra, az ARAGON BIO-t, ezzel lehetővé téve a víz teljes baktérium- és vírusmentesítését a teljes tisztítás mellett.

Tájékozódjon az Aragon szűrési technológiáról, tekintse meg videónkat: Geyser Aragon szűrési technológia

Az Aragon anyag egyedülálló tulajdonságai

A vízlágyítás és a vízkőképződés megakadályozásának hagyományosan alkalmazott módszerei az ioncserélés és a fordított ozmózis. Mindkét módszer csupán eltávolítja a túlzott arányban jelenlévő keménységet okozó sókat a vízből. Ezek a módszere megbízhatóak, ám viszonylag drágák.

A vízkőképződés megelőzésének egy alternatív módja, hogy a keménységet okozó sókat benne hagyjuk a vízben, viszont megváltoztatjuk a szerkezetüket, így nem képeznek kemény lerakódásokat melegítéskor. A vízkő általában kalcium-karbonátot tartalmaz kalcit formájában. Van azonban a kalcium-karbonátnak egy másik kristályos módosulása - az aragonit. Az aragonit kristályok egyesülési és felületi tapadási képessége lényegesen alacsonyabb, mint a kalcité. Az aragonit törékeny és laza formában csapódik ki.

Mindeddig a mágneses vízkezelés volt az egyetlen módszer, amely az aragonit ezen tulajdonságát alkalmazta a vízkő eltávolításra. A kemény víz Geyser Aragon szűrővel történő kezelése különféle földrajzi régiókban minden esetben ugyanezt a hatást érte el. Még akkor is, ha a szűrő ioncserélő kapacitása már kimerült, a Geyser szűrőn keresztülfolyó víz nem képez vízkövet, sőt lemossa a már meglévőt is.
 

A víz Geyser Aragon szűrőn történő átáramlásának eredményeként a keménységet okozó sók aragonit szerkezet képződését kísérleti alapon is megerősítették. A kicsapódó és rombikus aragonit kristályok kristályos szerkezete egyértelműen látható a mikroszkópon keresztül. Az Orosz Tudományos Akadémia Ásványi Nyersanyagok Országos Intézete által elvégzett röntgen elemzésének eredményei szintén az bizonyítják, hogy a vízben az aragonit formában jelenlévő kalcium-karbonát tartalom jelentősen növekszik az Aragonon keresztül történő szűrést követően.

KÖZÖNSÉGES KEMÉNY VÍZ: 5% aragonit / 95% kalcit
GEYSER ARAGON SZŰRŐVEL SZŰRT VÍZ: 40% aragonit / 60% kalcit

A Bécsi Egyetemmel közösen végzett kemény víz vizsgálatok Ausztriában és Németországban bizonyították a „kvázi-lágyítás” hatását az aragonit felhalmozódással és lehetővé tették a jelenség mechanizmusának leírását.

Tekintsük át a keménységet okozó sók átalakulását a szűrés során. A keménységet okozó sók vizes oldatokban vannak jelen metastabil összetétel formájában, amelyeket klasztereknek neveznek. Az Aragon anyagnak porózus szerkezete van, amelyet számos kanyargós csatorna alkot. A csatorna szűkítéséből eredő folyamatosan növekvő nyomás, melyet az anyagon áthaladó klaszter okoz, a kémiai egyensúlyt a vízben mindig jelenlévő széndioxid feloldódása felé tolja el.

Az ARAGON polimer kémiai aktivitása kombinálva annak fejlett porózus szerkezetével lehetővé teszi, hogy a klaszterek kalcitból átkristályosodjanak aragonitba. A szűrőelem elhagyásakor a nyomás kezdetben a maximális értékre emelkedik, majd nagyon lecsökken. A szén-dioxid kipárolog, és gyorsan kiszabadul a vízből. Hasonlóan távozik a gáz akkor is, amikor egy üveg szénsavas italt nyitunk ki. A szén-dioxid felszabadulása kissé megnöveli a víz pH-ját, és az egyensúlyt a karbonát képződés felé tolja el. Ennek eredményeképpen az oldat túltelített lesz a kalcium-karbonátok javára, és aragonitmagok képződnek. Az aragonit oldhatósága további melegítéssel csökken. Az aragonitról tudjuk, hogy kevésbé ellenálló a túltelítettséggel szemben, mint a kalcit.

Az aragonit nagyon gyorsan kicsapódik az oldat nagy részében, ahelyett, hogy a felületen lerakódna, ennek pedig gyakorlati jelentősége van.

Az aragonit szűrési folyamata megváltoztatja a keménységet okozó sók fizikai szerkezetét aragonit formává anélkül, hogy a víz ásványi összetétele észrevehetően változna.

Az aragonitvíz egészségre gyakorolt hatása

A szűrő anyag egyedülálló tulajdonsága révén a "kvázi-lágyító" hatást bármilyen további berendezés használata nélkül érjük el. Figyelembe véve azt a tényt, hogy az aragonitvíz nem képez vízkövet, és fokozatosan oldja fel a régi lerakódásokat, arra utalhat, hogy az ilyen víz hasonló hatása megfigyelhető az élő szervezeten, a nefrolitok (vesekő) feloldódásánál is. A Katonai Orvostudományi Akadémián (Szentpétervár) vizsgálták az Aragon anyagon keresztül szűrt víz élő szervezetekre gyakorolt hatását. Kettős vak vizsgálatot végeztünk két csoport fehér patkányon 30 nap alatt. Az első csoport állatai kemény csapvizet kaptak, míg a második csoportba tartozó állatok ugyanezt a vizet kapták, de a vizet Aragon anyagon keresztül szűrték.

Mielőtt a 2. csoportba tartozó patkányok megkapták a vizet, a szűrőt hosszú ideig kemény vízben működtették. Ennek eredményeként telített volt kalcium- és magnézium-sókkal, és a kiindulási és szűrt víz keménysége szinte egyenlő volt. Ez által kizártuk a víz összetétel kémiai változásának megengedett tényezőjét, így csak a „kvázi-lágyítás” patkányokra gyakorolt hatását vizsgáltuk. A vizeletben lévő lerakódások elemzése alapján a különböző csoportok állatai közötti jelentős különbségeket kaptuk meg (lásd az ábrát). Az első csoportba tartozó állatok vizelete nagy kristályokat tartalmaz, amelyek képesek nefrolitok képződésére. Mozgás közben ezek a kristályok mechanikus károsodást okoznak a vesék és a húgyutak belső szöveteiben. Ezt a hipotézist megerősíti a fehérjék és a vér jelenléte a vizeletben. Ezek a mikro sérülések hozzájárulhatnak a belső fertőzések kialakulásához.

Kijelenthetjük, hogy a Geyser szűrővel szűrt kemény víz fogyasztása a vizeletben lévő, kőképződést kiváltó kristályok számának és méretének csökkenéséhez vezet.
A vizelet összetétel ilyen pozitív változása azért lehetséges, mert az aragonit részét képező szervezet jobban asszimilálja a megnövekedett kalcium-beáramlásra és a kalciumra adott reakciót. A keménységet okozó sók aragonit formája megkönnyíti a kalcium asszimilálódását, javítja a gyomor és bélrendszer és a máj funkcióit, csökkenti a vesék terhelését, és csökkenti a nefrolit kialakulásának esélyeit.
Az Aragon anyaggal rendelkező Geyser szűrővel kezelt vizet a húgykőképződés (Urolitiázis), gyógyszermentes megelőzéseként lehet használni. 
 
forrás: geyser.pro, geyservizszurok.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Geyser