Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Feketerépa - egy növény, melyet érdemes megismerni

Feketerépa - egy növény, melyet érdemes megismerni Jómagam is meglepődtem, mikor kiderült, hogy a fekete répa valójában sárgarépa! Meglepetésemben bizonyosan szerepet játszik, hogy magyarul gondolkodom. Hiszen csak a magyar nyelvben szerepel a növény színe a megnevezésben. Kiderült (számomra) hogy a világszerte „carrot”, „carota”, „carotte”, „Katrotte”. stb. elnevezéssel illetett gyökeres zöldség számos szín, sokféle árnyalatában létezik.

Tudományos érdekességek a répákról

Az általunk ismert sárgarépa a vadmurok leszármazottja, ami a Közel-keleti és Dél-Kelet európai régiókban volt őshonos[I]. Kisebb méretű, sötét színű, mai leszármazottjánál sokkal fásabb gyökeret növesztett. Több hullámban érkezett Európába. Először a görögök, majd a rómaiak terjesztették el, és fogtak bele a nedvdúsabb, édesebb ízű, kevésbé fás alfajok kinemesítéséhez. A spanyol területekre jóval később, a VIII. századi mór hódítók vitték be. Érdekes, hogy amíg keleten a sötétebb színű alfajok és változatok lettek népszerűek, nyugaton a világosabb, illetve narancs-vörös lett szinte egyeduralkodóvá. A XVII. században Hollandiában kitenyésztett narancsvörös sárgarépa hivatalosan új fajtaként lett elismerve. Ez lett az ún. nyugati sárgarépa. Ma hivatalosan megkülönböztetnek keleti és nyugati sárgarépa fajtákat[II].

A fekete répa hivatalos neve középkori spanyol grandokat megszégyenítően arisztokratikus hosszúságú: Daucus carota ssp. sativus var atrorubens Alef. Jelentése: A vadmurok (Daucus carota) ízletes (sativus) alfajába (subspecies = ssp) tartozó vörösbarna (atrorubens) variánsa (varietas = var.), Alef szerint.

A sárgarépa és feketerépa tápértéke

A különféle színű sárgarépa variánsok rokonságát nem csak genetikai vizsgálatok igazolják, hanem közel azonos tápértékük is. A világon való elterjedésüket, széles körű konyhai népszerűségüket sok-sok kedvező tulajdonságaiknak köszönhetik. Nagyon változatosan elkészíthetők: párolhatók köretnek, levesbetétnek, főzhetők, pürésíthetők levesbe, szószokba, öntetekbe, sőt kellemesen édeskés ízük desszertekhez, édességek, krémek, torták alapanyagának is alkalmassá teszi. Süthetők grillen, olajban puhára vagy ropogósra, köretnek. Nem is beszélve friss nyers fogyasztásáról, salátákról. Erjesztéssel pedig finom savanyúságok készíthetők belőlük. Ráadásul könnyen tárolható és kezelhető. Hűvösön tárolva, homokba, fűrészporba dugva egy hűvös pincében nyersen is hosszan eláll.

Tekintse meg videónkat: A Feketerépa jótékony hatásai

Magas a tápértékük pedig számos élethez, egészség megőrzéséhez szükséges anyaggal lát el[III]. Valamennyi sárgarépa fajta alacsony energiatartalmú (kb. 40-41 kcal/100 g répa), mivel olajokat, zsírokat gyakorlatilag nem tartalmaznak (0,2 g olaj/100 g répa). Szénhidráttartalmuk 6-10 g / 100 g között mozog, de ebből csak 2,7-4 g cukor, zöme poliszacharid típusú élelmi rost (6-9,6 g /100 g répa). Számos nyomelem jelentős forrása a téli időszakban: kalcium, foszfor, vas és magnézium tartalma jelentős, emellett még cinket és mangánt is tartalmaz kisebb mennyiségben. Közismert A-vitamin forrás, amennyiben nagy mennyiségben tartalmaz alfa- és béta karotint, ami az A-vitamin előanyaga (összesen kb. 835 mg/ 100 g répa). Ugyanakkor antioxidánsként is működnek. Antioxidáns kapacitását tovább növeli a lutein (256 mg/ 100 g répa), ami egy a szem szöveteiben is raktározódó antioxidáns. Illetve C- (6,6 mg/100 g) és E- vitamin tartalma (0,66 mg/100g). Jelentős mennyiségben tartalmaznak B1- (66 mg/ 100 g répa), B2- (58 mg/ 100 g répa), B3- (kb. 1 mg/100 g répa), B6- (138 mg/100 g répa) vitaminokat, illetve a B vitaminokhoz sorolt pantoténsavat (235 mg/100 g répa), és folátokat (19 mg/ 100 g répa). K-vitamintartalma (13,2 mg/ 100 g répa) ugyan elmarad egyes zöld leveles zöldségfélék mögött, ám télen, ilyenek hiányában, a répafogyasztás mégis jó alternatíva.

 AJÁNLATUNK: DR. CAROB FEKETE RÉPA SŰRÍTMÉNY 

Nos, a feketerépa tápértéke mindezekben hasonló, de egy területen magasan veri valamennyi répa-fajtatársát[IV]. Fekete színét a polifenolok csoportjába tartozó antociánok és antocianidinek adják. Ezekből magasan kiemelkedő mennyiséget tartalmaznak valamennyi zöldségféle közül. Laboratóriumi vizsgálatok eredménye szerint antocianidineknek köszönhető antioxidáns kapacitása kb. az áfonyával és gránátalmával vetekszik[V]. 2001-ben német kutatók, két, további különleges, addig ismeretlen antocianidin típusú antioxidáns vegyületet azonosítottak ebben a zöldségben: peonidin és pelargonidin névvel illették őket[VI]. Bár a molekulák változatossága és a vizsgálómódszerek sokasága miatt nehéz közös számszerű nevezőre hozni a különböző élelmiszerek antioxidáns kapacitását, egy nemzetközi vizsgálat ki meri jelenteni, hogy a feketerépa antioxidáns kapacitása legalább kilencszer magasabb a más színű sárgarépákénál[VII].

A feketerépa egészségvédő hatásairól

Terjedelmi okok miatt itt most nem térnék ki a valamennyi répafajta közös, és elismerten jótékony hatására, hanem a feketerépa különlegességének számító antocianidin antioxidánsokra szorítkoznék. Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a szabad gyökök kémiai károsító hatása ellen. Az oxigén természetű szabadgyökök „támadását” emlegetjük oxidatív stresszként. Ha a szabadgyökök bármely sejt- és szövetféleséget, bármely szervet képesek károsítani, akkor a feketerépa antocianidin antioxidánsai bármely sejtet, bármely szövetet és szervet képesek védelmezni[VIII]. Ettől elfogadhatóvá válik az, hogy szinte áttekinthetetlenül számos ponton és módon védik az emberi egészséget[IX].

Metzger és munkatársai 2008-ban kimutatták a feketerépa gyulladásgátló hatását, és a hatásmechanizmust is tisztázták. Egy poliacetilén vegyület révén csökken a gyulladást mediáló fehérjék termelődése makrofág és hámsejtekben[X]. Egy másik vizsgálat a gyulladások mérséklésében a ciklooxigenáz enzimek gátlására talált adatokat[XI]. Állatkísérletekben különösen a vastagbél gyulladásos állapotaiban találták hatékonynak[XII]. A répafélék cukorbetegségben való kedvező hatását a magas rosttartalomnak cukor és zsíremésztést és felszívódást lassító képességének tulajdonították. Beigazolódott, hogy a feketerépa kivonat enzimatikus úton is lassítja a cukor feldolgozást[XIII]. Egy britt kutatócsoport állatkísérletes vizsgálatban igazolta, hogy a feketerépa por takarmányba keverése, csökkentette az inzulinrezisztenciát és a metabolikus szindróma[XIV] (cukor és zsíranyagcserezavar, szívbetegség mellett) kockázatát, egészségtelen étrenden tartott állatokon is. Egy emberi alanyokon végzett vizsgálat azonban ezt egyelőre nem igazolta. Az antocianinokban gazdag étrend igazoltan karbantartja az erek állapotát és könnyíti a véráramlást[XV]. Egy nagy számú (34.000) női szívbetegeken végzett humán megfigyelés a szív-érrendszeri halálozás csökkenését mutatta ki polifenolokban gazdag étrend következményeként[XVI]. 2017-ben Lin Zhang és munkatársai egy új szeszkviterpén molekulát azonosítottak a feketerépa szerves kivonatában, amit daucucarotol-nak neveztek el. Ez laboratóriumi körülmények között emlő-, vastagbél- és prosztata ráksejtek szaporodását volt képes gátolni. Egy ettől független vizsgálat HL-60 és HT29 kísérleti ráksejtek szaporodásának gátlását találta[XVII]. Egy angol közegészségügyi felmérés 2014-ben megállapította [XVIII], hogy a rendszeres répafogyasztás átlagosan 18%-al csökkenti a rákos megbetegedések előfordulási gyakoriságát a lakosság körében. A répafélék, különösen a feketerépa, jelentős segítséget nyújtanak a testsúlykontrollban. Rosttartalma nem csak a teltségérzetet támogatja, de hozzájárul a bél mikrobióta egészséges összetételének és működésének fenntartásához[XIX],[XX]. Egy kutatócsapat, több tanulmány eredményének elemzéséből kiderítette, hogy az élelmi rost és antocianidin, illetve polifenol típusú antioxidánsok fogyasztása  [XXI] eredményesebb, mint csak a rostoké. Így az egész répa fogyasztása hatásosabb, mint külön-külön a kivonatoké.

 AJÁNLATUNK: DR. CAROB FEKETE RÉPA SŰRÍTMÉNY 

Tanácsok a feketerépa fogyasztásához

A feketerépa egyetlen területen marad le rokonai mögött: tárolása sokkal nehézkesebb! Vizsgálati eredmények szerint rendkívül magas antioxidáns tartalmát még fagyasztott állapotban is fokozatosan veszíti[XXII]. Emiatt a friss répa tárolása, eltevése nem javasolható. Ha mód van feketerépa lé friss préseléséhez, ezt azonnal fogyasszuk el! Eddigi tapasztalatok szerint a tárolt feketerépánál jobb, táplálóbb alternatívát jelentenek a megbízható gyártástechnológiájú, légmentes flakonban, dobozban tárolt élelmiszeripari sűrítmények. Ha már kereskedelmi termék vásárlására adjuk a fejünket, érdemes valamilyen mediterrán importból való terméket választani. Ezen régiókban termett répák a napsütötte órák magas száma miatt magasabb tápanyagtartalmúak. A kiszerelés mennyiségétől függően, felbontás után ezek – a gyártó útmutatása szerint – elfogyasztandóak.

A feketerépa lé vagy sűrítmény, magas antioxidáns kapacitásának hála a gránátalmalével és áfonyalével körülbelül azonos hatású, és javallataikban is nagyon hasonlóak. A feketerépa lé alacsonyabb kalóraitartalmú, mint a gránátalmalé. Emiatt cukorbetegek és alacsony kalóriatartalmú étrenden levők bátrabban fogyaszthatják. Az áfonya és áfonyalé fogyasztásának korlátait a cserzőanyag tartalma jelenti. Kis mennyiségben ezek kifejezetten kedvezőek a tápcsatornai panaszokra, ám túlzott fogyasztás esetén – amire finom íze csábít – önmagukban irritálóak lehetnek. A gránátalmáról jelenleg több és meggyőzőbb rákellenes bizonyítékkal rendelkezünk, mint a feketerépáról. A gránátalma egy különleges antioxidáns vegyülete, az epigallo-katekin gallát, gátolni képes ráksejteknek azon enzimét, amely segítségével ép szövetekbe fészkeli be magát. Rosszindulatú betegségből való felépülés során, a visszaesés megelőzésére, vagy ilyen betegségek kockázatával élőknek ellenjavallat híján inkább a gránátalmalevet javaslom, esetleg egy gránátalma sűrítménnyel ízesített zöld teát. Funkcionális vagy gyulladásos krónikus gyomor-bélpanaszokban az áfonya és áfonyasűrítmény ígéretesebb. A feketerépa sűrítmény kalóriaszegényebb, kevesebb odafigyeléssel fogyasztható cukorbetegeknek is. Antioxidáns kapacitása az előbb említett kettőével azonosnak tekinthető. Amellett rendkívül jól kombinálható az előzőekkel: jól pótolja azok oxidatív stresszvédő hatását.

A répafélék, konkrétan a feketerépával szembeni allergia Ázsiában sem gyakori, Európában, Amerikában nagyon ritka. De előfordulhat! Ha ilyen termék fogyasztását követően viszketést, bőrpírt, torokszáradást, orrdugulást, bármely fokú nehézlégzést tapasztal, függessze fel a termék fogyasztását és forduljon orvoshoz.

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tudományos hivatkozások:

[I] - Iorizzo, Massimo; Senalik, Douglas A.; Ellison, Shelby L.; Grzebelus, Dariusz; Cavagnaro, Pablo F.; Allender, Charlotte; Brunet, Johanne; Spooner, David M.; Van Deynze, Allen; Simon, Philipp W. (2013): Genetic structure and domestication of carrot (Daucus carota subsp. sativus) (Apiaceae); American Journal of Botany. 100 (5): 930–938.

[II] - Grubben, G.J.H. (2004): Vegetables. Plant Resources of Tropical Africa. p.282.

[III] - Hà Vũ Hong Nguyen: Carrot processing- Handbook of Vegetable Preservation and Processing; Handbook of Vegetable Preservation and Processing, Second Edition, pp.30

[IV] - Ryszard Zadernowski, Beata Piłat, Sylwester Czaplicki, Dorota Ogrodowska: Characteristics of the Black Carrot (Daucus Carota ssp. Sativus var. Atrorubens Alef); Polish Journal of Natural Science 25(4):438-443 / December 2010

[V] - Elyana Cuevas Montilla, Miriam Rodriguez Arzaba, Silke Hillebrand AND Peter Winterhalter:

Anthocyanin Composition of Black Carrot (Daucus carota sspN sativus var. atrorubens Alef.) Cultivars Antonina, Beta Sweet, Deep Purple, and Purple Haze; J. Agric. Food Chem. 2011, 59, 7, 3385–3390

[VI] - Dietmar Kammerer, Reinhold Carle, Andreas Schieber: Detection of peonidin and pelargonidin glycosides in black carrots (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef.) by high-performance liquid chromatography/electrospray ionization mass spectrometry; Online publikálva: 2003 októberben, https://doi.org/10.1002/rcm.1212

[VII] - Maria Leja, Iwona Kamińska, Maike Kramer, Anna Maksylewicz-Kaul, Dietmar Kammerer, Reinhold Carle and Rafal Baranski: The Content of Phenolic Compounds and Radical Scavenging Activity Varies with Carrot Origin and Root Color; Plant Foods Hum Nutr., 2013; 68(2): 163–170.

[VIII] - Manuel Algarra et al.: Anthocyanin profile and antioxidant capacity of black carrots (Daucus carota L. ssp. sativus var. atrorubens Alef.) from Cuevas Bajas, Spain; Journal of Food Composition and Analysis, volume 33, issue 1, February 2014, pages 71-76

[IX] - Pragya Pandey and Kiran Grover: Characterization of black carrot (Daucus carota L.) polyphenols; role in health promotion and disease prevention - an overview; Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2020; 9(5): 2784-2792

[X] - Brandon T Metzger, David M Barnes, Jess D Reed: Purple carrot (Daucus carota L.) polyacetylenes decrease lipopolysaccharide-induced expression of inflammatory proteins in macrophage and endothelial cells; J Agric Food Chem., 2008 May 28;56(10):3554-60.

[XI] - Momin RA, De Witt DL, Nair MG. Inhibition of cyclooxygenase (COX) enzymes by compounds from Daucus carota L. seeds; Phytother Res. 2003;17:976–979.

[XII] - Patil MVK, Kandhare AD, Bhise SD. Anti-inflammatory effect of Daucus carota root on experimental colitis in rats; Int J Pharm Pharm Sci. 2012;4:337–343.

[XIII] - Suhas G Karkute, Tanmay K Koley, Bijen K Yengkhom, Ajay Tripathi, Shivani Srivastava, Arti Maurya, Bijendra Singh: Anti-diabetic Phenolic Compounds of Black Carrot (Daucus carota Subspecies sativus var. atrorubens Alef.) Inhibit Enzymes of Glucose Metabolism: An in silico and in vitro Validation; Med Chem., 2018;14(6):641-649; doi: 10.2174/1573406414666180301092819.

[XIV] - Hemant Poudyal, Sunil Panchal, Lindsay Brown: Comparison of purple carrot juice and β-carotene in a high-carbohydrate, high-fat diet-fed rat model of the metabolic syndrome; Br J Nutr., 2010 Nov;104(9):1322-32.

[XV] - Lucy Fairlie-Jones, Kade Davison, Emilie Fromentin and Alison M. Hill: The Effect of Anthocyanin-Rich Foods or Extracts on Vascular Function in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials; Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 908.

[XVI] - Pamela J Mink et all.: Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women; Am J Clin Nutr., 2007 Mar;85(3):895-909.

[XVII] - Michael and Gabrielle Netzel: Cancer cell antiproliferation activity and metabolism of black carrot anthocyanins; Innovative Food Science & Emerging Technologies 8(3):365-372 / September 2007

[XVIII] - Oyinlola Oyebode, Vanessa Gordon-Dseagu, Alice Walker and Jennifer S Mindell: Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data; J Epidemiol Community Health. 2014 Sep; 68(9): 856–862.

[XIX] - Turksoy, S., Keskİn, S., Ozkaya, B., Ozkaya, H.: Effect of black carrot (Daucus carota L. ssp. sativus var. atrorubens Alef.) fiber addition on the composition and quality characteristics of cookies;  Journal of Food, Agriculture & Environment, 2011 Vol.9 No.3/4 part 1 pp.57-60

[XX] - S Anne Moorhead, Robert W Welch, M Barbara, E Livingstone, Maeve McCourt, Amy A Burns, Adrian Dunne: The effects of the fibre content and physical structure of carrots on satiety and subsequent intakes when eaten as part of a mixed meal; Br J Nutr., 2006 Sep;96(3):587-95.

[XXI] - Monica L Bertoia, Eric B Rimm, Kenneth J Mukamal, Frank B Hu, Walter C Willett, Aedín Cassidy: Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124,086 US men and women followed for up to 24 years; BMJ., 2016 Jan 28;352:i17.

[XXII] - Fouzea Nisar, Shahnaz Mufti, Baseerat Afroza, Faheema Mushtaq, Rakshanda Bhat, Najmah Andrabi, Insha Majid and Shaila Din: Effect of integrated nutrient management on quality attributes of black carrot (Daucus carota subsp. sativus var. atrorubens Alef.); International Journal of Chemical Studies 2020; 8(4): 3991-3994

Tartalomhoz tartozó címkék: Antioxidánsok Immunrendszer