Epés gondolatok

Májunkban, mint egy hatalmas szűrőrendszerben kiszűrődnek a baktériumok és azok az idegen anyagok, melyek részint a bélből, részint a nyálkahártyát átszövő kapilláris rendszerből szívódtak fel. Emellett májunk tovább bontja a bélből felszívó tápanyagokat, így biztosítja a szervezet számára a hasznosítható tápanyagokat.
A szervezetünkben lévő koleszterin csaknem felét a máj termeli (csak a többit visszük be a táplálékkal). A koleszterin rendkívül fontos az epe előállításához, mely az epehólyagban raktározódik, s annak hormonális hatásra történő összehúzódásakor ürül a patkóbélbe az oda került táplálékok, főleg zsiradékok hatására. A csökkent epetermelés számos betegség forrása lehet. Ha kevés „epehajtó” ételt eszünk, ritkábban ürül az epehólyag, a máj is kevesebb epét termel, így felesleges koleszterin marad a szervezetben, amely lerakódhat az erek falán, az ismert szív-érrendszeri következményekkel. Emellett romlik a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, nem is beszélve az epekőképződésről.
Az epesavaknak az emésztésben többirányú funkciójuk is van. Egyrészt a felületi feszültséget csökkentő hatásuk révén, a vízoldhatatlan zsírokat a vékonybélben emulgeálják, hatásukra azokból apró „golyócskák” keletkeznek, s mivel a gömb-forma nagy felületet biztosít, megnagyobbodik a terület, ahol a bontó enzimek kapcsolódhatnak. Ezzel teremt kedvezőbb feltételeket például a lipáznak, mint zsírbontó enzimnek a lebontáshoz.
Másrészt az epesavak a bélrendszerben „fertőtlenítő” hatást is kiváltanak, lebontják az ott termelődő endotoxinokat, ezáltal hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez, ugyanakkor egyes fertőző ágenseket, vírusokat is semlegesítenek – ezáltal immun-funkciót is betöltenek. Ahogy az epesavak hozzájárulnak az bélrendszer egészségéhez, a hatékony emésztéshez, úgy a bélnyálkahártya, a bélflóra állapota is visszahat az epeműködésre, az epehólyag megfelelő ürülésére. Csökkent epetermelés, vagy az epehólyag műtéti eltávolítása miatt tehát, romlik a zsiradékok emésztésének hatékonysága, így azok a vastagbélbe kerülve gázosodást, puffadást, hasmenést okozhatnak. Ilyen esetekben jótékony hatású lehet az epetermelés serkentése gyógynövényekkel.
Az articsóka levelét (cynarae folium) a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban egyaránt felhasználják a máj szöveteinek regenerálására, epehajtóként és emésztésjavítóként. Keserű ízű szárlevelei, illetve azok kivonatai gyógyászatilag aktív vegyületeket tartalmaznak. Hatóanyagai: cinarin, szeszkviterpén-laktonok, alkaloidok, flavonoidok (szkolimozid), inulin, aromaanyagok, keserűanyagok. Szeszes kivonat formájában méregtelenítő és „érkarbantartó” hatása érdemel említést. A növényben lévő antioxidánsok megakadályozhatják a májsejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben. Inulin összetevője lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel, ezért segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében.
Árendás László
természetgyógyász
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!