Dracomass L-Karnitin Komplex folyékony étrendkiegészítő 500 ml
Elérhetőség: | Raktáron |
Hűségpontok: | 440 |
Várható szállítás: | 2024. szeptember 11. |
Gyártó: | DracoMass |
Cikkszám: | DMS002 |
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
|
TERMÉK LEÍRÁS
A Dracomass L-karnitin Komplex C-vitaminnal, természetes krómmal és grépfrútmag kivonattal dúsított L-karnitin tartalmú, vérnarancs ízesítésű, cukormentes folyékony étrendkiegészítő a zsíranyagcsere kedvező befolyásolására és az izomműködés támogatására. Csökkentett kalóriatartalmú, cukorbeteg, laktóz-, glutén-, szója- és GMO mentes, valamint vegán étrend mellett is fogyasztható!
Kinek javasolt az L-karnitin Komplex fogyasztása?
Az L-karnitin jótékony hatása a zsírégetésre, izomműködés támogatására régóta ismert. Beiktatása az étrendbe kiemelten hasznos megterhelő fizikai életmód (fizikai munka, sport, versenysport, időszakos fizikai megterheléssel járó tevékenységek) esetén. Ilyenkor javítja az izomzat terhelhetőségét, csökkenti a fáradtság érzetet, meggyorsítja az izomzat regenerálódását. Támogatja a szív munkáját, csökkentheti a vérnyomást, javítja az izomzat vérellátását. Noha a már kialakult zsírszövetet nem tudja mobilizálni, bizonyítottan javítja a fogyókúra, testsúlycsökkentés hatékonyságát, ha mozgással kombináltan alkalmazzák[21]. Hosszú távú alkalmazása hozzájárulhat az izomzat fiatalos működésének karbantartásához, a szív-érrendszeri betegségek kockázatának, II. típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Friss kutatási eredmények szerint hozzájárulhat a szellemi frissesség megőrzéséhez.
A DracoMass L-Karnitin Komplex összetevőinek élettani hatásairól
A karnitint (3-hidroxi-4-trimetilamino-vajsav) aminosav-származéknak tekintjük hivatalosan. Az emberi szervezetben a máj és vesék közösen állítják elő két másik aminosavból (lizinből és metioninból). Élelmiszereink közül a vörös húsok jelentős forrásai, kisebb mértékben a szója és avokádó. Ugyan az emberi szervezetben is képződik, ugyanakkor a fizikailag megterhelő életmódhoz ez a mennyiség kevésnek látszik. Vizsgálatok szerint a karnitin 75%-a az étrendünkből származik[2]. Igazolt tény, hogy az izomfáradtság, izomgyengeség mögött karnitin hiány rejtőzik[3]. A természetben kétféle formában D- és L-karnitinként fordul elő. Az emberi szervezet csak az L-karnitint hasznosítja, a D-karnitin testidegen és káros[4]. A képződésük helyétől függetlenül a vázizomzatban, szívizomzatban, agyban és herékben tárolódik. Legjelentősebb élettani hatásait is ezekben a szervekben fejti ki. Noha aminosav, szerkezetileg a B-vitaminokkal is rokonságot mutat. Feltehetően ez az anyagcserehatásainak a magyarázata. L-karnitin szükséges ahhoz, hogy a sejtek energiaközpontjaiban (mitokondrium) zsírsavak „égjenek el”[5]. Ezzel elősegíti a zsírok elégetését, csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben[6]. A már kialakult zsírszövet mobilizálására nem képes, ezért szükséges a fizikai aktivitáshoz társítani, ami viszont mobilizálhatja a lerakódott zsírt is. Több oldalról is támogatja a szív munkáját. Egyrészt metabolizációja során nitrogén-oxid képződik, aminek értágító hatása van. Ugyanígy hatnak az angina ellen alkalmazott nyelv alatti tabletták is! Másrészről az egészséges bélflóra az L-karnitinből egy trimetilamin nevű vegyületet állít elő, ami gátolja az érelmeszesedés kialakulását és előrehaladását. Továbbá a II. típusú cukorbetegségben az inzulinrezisztencia mérséklésével a kialakuló szívizom és érfalkárosodás mértékét is csökkenti[7]. Az inzulinrezisztencia csökkentése a II. típusú cukorbetegség előrehaladásának csökkentésében is jelentős. Egyes szerzők állatkísérleti eredményekre hivatkozva, állítják, hogy a májenzimek ezt az anyagot trimetilamin-N-oxiddá alakítják, ami kedvez az érelmeszesedésnek[8]. Ez nem egyértelműen igazolt, sőt ennek ellentmondó állatkísérleti eredményekről is tudunk[9],[10], ahol a trimetil-N-oxidszintén érfalvédő hatásúnak mutatkozott. Humán vizsgálatok pedig egyelőre nem igazolják[11]. Humán vizsgálatok igazolták, hogy növeli a vázizomzat teherbírását és terhelhetőségét[12] (feltehetően az oxigénellátás fokozása révén), mérsékli az izomlázat[13], csökkenti a fáradt izom regenerációjához szükséges időt[14]. A közelmúlt kutatásai arra utalnak, hogy az agyi funkciók fiatalosságának megtartásában[15] és a kognitív képesség megőrzésében[16] is szerepet játszik.
A C-vitamin (aszkorbinsav) számos egyéb ismert élettani hatása mellett nélkülözhetetlen a sejtek energiaháztartásához[17], hozzájárul az izomfáradás csökkentéséhez[18], de nélkülözhetetlen az L-karnitin működéséhez. Ahogyan a vas felszívódásához is elengedhetetlen[19]. Ami a maga során szintén szükséges az L-karnitin működéshez.
A króm a cukoranyagcserében és makrotápanyagok anyagcseréjében fejt ki kedvező hatást: az inzulin hatékonyságának támogatásával[20].
A grépfrútmag kivonat gyulladásgátló és általános egészségvédő hatását kiemelkedő furanokumarin, flavonoid és polifenoltípusú antioxidáns tartalmának tulajdonítják. A grapefruit mag kivonat összetevői hozzájárulnak a test szerveinek és szöveteinek egyensúlyához. A grapefruit mag rendkívül erős baktérium és vírusölő hatással rendelkezik, így védelmet nyújthat a parazita és gombás (pl. candida) fertőzésektől. Támogatja az immunrendszer működését, csökkentheti a puffadást és jótékonyan hathat az emésztési panaszokra is.
Mit tartalmaz?
Hatóanyag | Hatóanyag 10 ml napi adagban | NRV % a napi adagban | Hatóanyag 20 ml napi adagban | NRV % a napi adagban |
---|---|---|---|---|
L-karnitin | 3000,0 mg | NA | 6000,0 mg | NA |
C-vitamin | 80,0 mg | 100,0 | 160,0 mg | 200,0 |
Grapefruit mag kivonat | 10,0 mg | NA | 20,0 mg | NA |
Króm | 20 µg | 50,0 | 40 µg | 100,0 |
Jelmagyarázat
NRV = Felnőttek számára megállapított napi fogyasztásra javasolt referenciaérték;
NRV% = Feltüntetett adag az NRV hány százalékát fedezi
NA = Nem alkalmazható; NRV nincs hivatalosan megállapítva
További összetevők, segédanyagok
Tisztított ivóvíz, növényi glicerin,almasav, citromsav, borkősav; természetes vérnarancs aroma és céklakivonat; kálium-szorbát, kálium-klorid. Édesítőszer: szukralóz.
Javasolt fogyasztás
Az esetek többségében 10 ml (2 teáskanál) elégséges. Kutatások során leggyakrabban a 2.000 – 3.000 mg közötti dózist találták hatásosnak[1]. Ekkora adagban hosszú távon sem dokumentáltak mellékhatásokat. Kimagasló fizikai megterhelés esetén legfeljebb 20 ml (4 kávéskanál) naponta. A flakon 500 ml étrend-kiegészítőt tartalmaz. A DracoMass L-Karnitin Komplex fogyasztható önmagában vagy tetszőleges folyadékban, italban elkeverve. A napi adagot éhgyomorra, az edzést vagy megterhelő fizikai tevékenységet megelőzően ajánlott elfogyasztani.
Tárolás, lejárat
A készítmény hatása fénytől, sugárzó hőtől védett, száraz hűvös helyen tárolva a csomagoláson feltüntetett ideig garantált. Felbontását követően fagyástól mentes hűtőben való tárolása ajánlott és 2 hónapon belül javasolt elfogyasztani. Gyermekektől biztonságosan elzárva tárolandó.
Lehetséges mellékhatások, figyelmeztetések
A DracoMass L-Karnitin Komplex egy OGYÉI által engedélyezett, biztonságosan szedhető étrendkiegészítő a zsíranyagcsere kedvező befolyásolására. A javasolt legmagasabb napi adagot ne lépje túl. A készítmény jelentős túladagolása hasmenést, émelygést, hányingert okozhat. Kizárólag felnőttek számára formulázott készítmény. Gyermekek számára nem javasolt, gyermekek elől elzárva tartandó. Az étrendkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást és egészséges életmódot. Az ismertetőt általános tájékoztatás céljára írta Dr. Gothárd Csaba orvos, étrendkiegészítő-tanácsadó. Nem szolgál betegségek kórismézésére, kezelésére és nem helyettesíti az orvosi ellátást.
OGYEI engedély szám: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet által 28970/2022 számon engedélyezett folyékony étrend-kiegészítő.
Kiszerelés
500 ml
____________________
Tudományos hivatkozások, szakirodalom
[1]- M R Rubin, J S Volek, A L Gómez, N A Ratamess, D N French, M J Sharman, W J Kraemer: Safetymeasures of L-carnitineL-tartratesupplementationinhealthymen; J StrengthCond Res. 2001 Nov;15(4):486-90.
[2] - De Vivo DC, Tein I. Primary and secondarydisorders of carnitinemetabolism. Int Pediatr. 1990;5:8.
[3]-JoanWebster-Gandy, AngelaMadden, Michelle Holdsworth: Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics, Oxford University Press, 2006, ISBN 0–19–856725–1
[4] - A ASpasov, M S Kravchenko, V B Pisarev, G L Snigur:
Effects of L-, D-, and DL-carnitineonmorphometricparameters of skeletalmuscle and exercise performance of laboratoryanimalsreceivingcarnitine-deficientdiet; Bull ExpBiolMed. 2006 Oct;142(4):458-60. doi: 10.1007/s10517-006-0391-x.
[5] - Francis B Stephens, DumitruConstantin-Teodosiu and Paul L Greenhaff: New insightsconcerningtherole of carnitineintheregulation of fuelmetabolisminskeletalmuscle; J Physiol. 2007 Jun 1; 581(Pt 2): 431–444.
[6] - Askarpour M, Hadi A, Symonds ME, Miraghajani M, OmidSadeghi, Sheikhi A, Ghaedi E.:Efficacy of l-carnitinesupplementationfor management of bloodlipids: A systematicreview and dose-responsemeta-analysis of randomizedcontrolledtrials.; NutrMetabCardiovascDis. 2019 Nov;29(11):1151-1167.
[7] - PieroRuggenenti, DarioCattaneo, GiacominaLoriga, Franca Ledda, Nicola Motterlini, GiuliaGherardi, SilviaOrisio, Giuseppe Remuzzi: Amelioratinghypertension and insulinresistanceinsubjectsatincreasedcardiovascularrisk: effects of acetyl-L-carnitinetherapy; Hypertension. 2009 Sep;54(3):567-74.
[8] - Koeth RA, és mtsi. "Intestinalmicrobiotametabolism of L-carnitine, a nutrientinredmeat, promotesatherosclerosis". NatureMedicine 2013 May;19(5):576-85. doi: 10.1038/nm.3145. Epub 2013 Apr 7. PMID 23563705
[9] - Heidi L. Collins, Denise Drazul-Schrader, Anthony C. Sulpizio, Kevin Owen, ToranSanli, AouatefBellamine: L-Carnitineintake and hightrimethylamineN-oxideplasmalevelscorrelatewithlowaorticlesionsinApoE−/− transgenicmiceexpressing CETP; Atherosclerosis; vol. 244, p. 29-37, January 01, 2016
[10] - Mohamed M.Sayed-Ahmed, Mahmoud M. Khattab, Mohamed Z. Gad and NadiaMostafa: L -carnitinepreventstheprogression of atheroscleroticlesionsinhypercholesterolaemicrabbits; Pharmacological Research, volume 44, Issue 3, September 2001, pages 235-242
[11] - Joanna J. Samulak, Angelika K. Sawicka, EmiliaSamborowska and Robert A. Olek:PlasmaTrimethylamine-N-oxidefollowingCessation of L-carnitineSupplementationinHealthyAgedWomen; Nutrients; June 13, 2019
[12] - Barry A Spiering, William J Kraemer, Disa L Hatfield, Jakob L Vingren, Maren S Fragala, Jen-YuHo, Gwendolyn A Thomas, KeijoHäkkinen, Jeff S Volek: Effects of L-carnitineL-tartratesupplementationonmuscleoxygenationresponsestoresistanceexercise; J StrengthCond Res. 2008 Jul;22(4):1130-5., doi: 10.1519/JSC.0b013e31817d48d9.
[13] - M A Giamberardino 1, L Dragani, R Valente, F Di Lisa, R Saggini, L Vecchiet:Effects of prolongedL-carnitineadministrationondelayedmusclepain and CK releaseaftereccentriceffort; Int J SportsMed. 1996 Jul;17(5):320-4.
[14] - William J Kraemer, Jeff S Volek, Duncan N French, Martyn R Rubin, Matthew J Sharman, Ana L Gómez, Nicholas A Ratamess, Robert U Newton, BozenaJemiolo, Bruce W Craig, KeijoHäkkinen: The effects of L-carnitineL-tartratesupplementationonhormonalresponsestoresistanceexercise and recovery; J StrengthCond Res. 2003 Aug;17(3):455-62.
[15] - Kobayashi S, Iwamoto M, Kon K, Waki H, Ando S, Tanaka Y.: Acetyl-L-carnitineimprovesagedbrainfunction; GeriatrGerontol Int. 2010 Jul;10Suppl 1:S99-106.
[16] - S Ando , T Tadenuma, Y Tanaka, F Fukui, S Kobayashi, Y Ohashi, T Kawabata: Enhancement of learningcapacity and cholinergicsynapticfunctionbycarnitineinagingrats; J Neurosci Res. 2001 Oct 15;66(2):266-71.
[17] - ComissionRegulation (EU) No. 432/2012; 2009; 7(9): 1226
[18] - ComissionRegulation (EU) No. 432/2012; 2010; 8(10): 1815
[19] - ComissionRegulation (EU) No. 432/2012; 2009; 7(9): 1226
[20] - ComissionRegulation (EU) No. 432/2012; 2010; 8(10): 1732
[21] - M Pooyandjoo, M Nouhi, S Shab-Bidar, K Djafarian, A Olyaeemanesh:The effect of (L-)carnitineonweightlossinadults: a systematicreview and meta-analysis of randomizedcontrolledtrials; ObesRev. 2016 Oct;17(10):970-6. doi: 10.1111/obr.12436. Epub 2016 Jun 22.