Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Dr.Carob Feketerépa sűrítmény 700 g

Játék

Ár:
9.390 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Hűségpontok: 376
Várható szállítás: 2021. október 27.
Gyártó: Dr.Carob
Cikkszám: SV010
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:

TERMÉK LEÍRÁS

Kizárólag mediterrán klímán termesztett fekete répa (Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens) levének természetes sűrítménye, adalékanyagok nélkül. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

1.000 g sűrítmény 15 kg friss feketerépa levének felel meg, így a 700 grammos üveg kb. 10,5 kg fekete répának felel meg. Egy evőkanálnyi sűrítmény kb. 225 g (2 szál átlagos méretű) friss répa elfogyasztásával egyenértékű. Kivételt képez a rosttartalom, ami minimálisra csökken a zöldséglé kivonatolása során.

Milyen növény a feketerépa?

A feketerépa az általunk ismert sárgarépa (Daucus carota ssp sativus) egyik kinemesített fajtája. Érdekes, hogy míg Európában és Amerikában a sárga színű gyökerek lettek „divatosak”, addig Ázsiában a sötét színű lila és fekete fajták népszerűek. Így ma már hivatalosan is megkülönböztetnek keleti és nyugati fajtákat[i].

A változatos színű karottafélék rokonságát nem csak genetikai vizsgálatok bizonyítják, hanem közel azonos beltartalmi értékeik. Valamennyi répafélére jellemző a kalóriaszegénység, ami a zsírtartalom szinte teljes hiányának (0 - 0,2 g növényi olaj/100 g répa), és nagyon alacsony cukortartalmának következménye (2,7-4 g cukor/100 g répa). Szénhidráttartalmuk jelentős ugyan (6-10 g/ 100 g répa), de ennek több mint 90%-a poliszacharid és poliszacharid típusú, emészthetetlen élelmi rost. Kiemelkedő vitamin (A-provitamin, B1, B2, B3 vitaminokat, pantoténsavat és folátokat, C, E és K vitaminok) források. Egyike azon ritka - télen is hozzáférhető - élelmiszernövényeknek, melyek luteint tartalmaznak. Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségben tartalmaznak kalciumot, foszfort, vasat és magnéziumot. Cinket és mangánt kisebb mennyiségben, ám a téli emelkedett répafogyasztás mellett ezek sem jelentéktelenek. A feketerépa mindazt tartalmazza és tudja, amit sápadtabb színű rokonai. Viszont fekete színét rendkívül magas antocián és antocianidin tartalmának köszönheti. Ezek a polifenolok csoportjába tartozó antioxidánsok, ugyanazok, amelyek a fekete szeder és áfonya színét adják. Ezért aztán a növényvilágban és az élelmiszernövények között dobogós helyen osztozik az áfonyával és a gránátalmával, ami antioxidáns erősségét illeti. Egy vizsgálat szerint antioxidáns kapacitása legalább kilencszer nagyobb a sárga színű sárgarépánál.

 TUDJON MEG TÖBBET A FEKETE RÉPÁRÓL 

A DrCarob 100% Feketerépa sűrítmény tápértéke

A készítmény kizárólag a feketerépa (Daucus carota ssp. sativus var atrorubens) természetes, vákummal besűrített koncentrátumát tartalmazza. Sem tartósítószert, sem hozzáadott cukrot vagy ízfokozókat, sem színezéket nem tartalmaz. A készítményt saját természetes cukortartalma, illetve légmentes csomagolása tartósítja.

Átlagos tápérték 100 g termékben javasolt napi adagban (15 g)
Energiatartalom (kj/kcal) 1099/290 164.85/43.50
Zsír (g) 0 0
Telített zsírsavak (g) 0 0
Szénhidrát (g) 58.97* 8.84*
  -ebből cukor (g) 40* 6*
Fehérje (g) 5.71 0.85
Konyhasó (g) 1.1 0.16

*- A kivonatolási és sűrítési eljárás során az élelmi rostok és víz csak minimális mértékben marad meg a termékben, így a cukortartalom besűrűsödik.

A feketerépa sűrítmény jótékony hatása az egészségre

Mint valamennyi karottaféle a feketerépa is jelentős élelmi rost, vitamin, ásványi anyag forrás. Az alfa- és béta karotintartalma A vitaminná képes alakulni a szervezetben, miáltal hozzájárul a normális sejtosztódáshoz és a sejtek éréséhez, nélkülözhetelen a bőr és nyálkahártyák egészséges működéséhez, támogatja az immunfunkciót, karbantartja a szem egészségét és látásélességet, szerepet játszik a vas anyagcseréjében. A B1 (tiamin) és B2 (riboflavin) a sejtek energiaháztartását erősítik, javítják a szervezet teherbírását, csökkentik a fáradtságérzetet, szerepet kapnak az idegsejtek egészségének fenntartásában, ezzel idegi és pszichés funkciók karbantartásában. A B2 vitamin ezek mellett a vas anyagcserében és ezzel a vérképzésben és bőr egészségében is szerepet kap. Előbb említett folyamatokhoz B3 vitaminra (niacin) is szükség van. A B6 vitamin (piridoxin) úgy az aminosavak és fehérjék, szénhidrátok, mind a zsírok anyagcseréjében szerepet játszanak[ii]. Így gyakorlatilag nem lehet olyan életfolyamatot megnevezni, ami e vitamin hiányában jól működhetne. A répafélék elismerten sok oxidatív stressz elleni anyagot tartalmaznak: karotinokat, luteint, C- és E vitamint. A feketerépa azonban valamennyi rokonánál legalább kilencszer erősebb ezen a téren. Ha a szabadgyökök bármely sejt- és szövetféleséget, bármely szervet képesek károsítani, akkor a feketerépa antocianidin antioxidánsai bármely sejtet, bármely szövetet és szervet képesek védelmezni[iii]. Vagyis felsorolhatatlanul sokféleképpen védik az emberi egészséget[iv]. A répafélék, előnyei a testsúlykontrollban régóta ismertek. Rosttartalma nem csak a teltségérzetet támogatja, de hozzájárul a bél mikrobióta egészséges összetételének és működésének fenntartásához[v],[vi]. Azonban újdonságnak számít, hogy az élelmi rost és antocianidin, illetve polifenol típusú antioxidánsok együttes fogyasztása[vii] eredményesebb, mint csak a rostoké. Szintén rosttartalmának, illetve alacsony cukortartalmának tulajdonították kedvező hatását cukorbetegségben. Beigazolódott, hogy a feketerépa leve, rostok nélkül, enzimatikus úton is lassítja a cukor feldolgozást[viii]. Egy brit kutatócsoport állatkísérletes vizsgálatban igazolta, hogy a feketerépa por takarmányba keverése, csökkentette az inzulinrezisztenciát és a metabolikus szindróma[ix] (cukor és zsíranyagcserezavar, szívbetegség mellett) kockázatát, egészségtelen étrenden tartott kísérleti állatokon. Az antocianinokban gazdag étrend igazoltan karbantartja az erek állapotát és könnyíti a véráramlást[x]. Egy nagy számú (34.000) női szívbetegeken végzett humán megfigyelés a szív-érrendszeri halálozás csökkenését mutatta ki polifenolokban gazdag étrend következményeként[xi]. 2008-ban kimutatták a feketerépa gyulladásgátló hatását, és a hatásmechanizmust is tisztázták. Egy poliacetilén vegyület felelős a gyulladást mediáló fehérjék termelődésének gátlásáért a makrofág és hámsejtekben[xii]. Egy másik vizsgálat a gyulladások mérséklésében a ciklo-oxigenáz enzimek gátlására talált adatokat[xiii]. Állatkísérletekben ez különösen a vastagbél gyulladásos állapotaiban bizonyult hatékonynak[xiv]. Egy 2017-ben felfedezett, új szeszkviterpén molekula a feketerépa szerves kivonatában, amit daucucarotol-nak neveztek el, laboratóriumi körülmények között emlő-, vastagbél- és prosztata ráksejtek szaporodását volt képes gátolni. Egy ettől független vizsgálat HL-60 és HT29 kísérleti ráksejtek szaporodásának gátlását találta[xv]. Egy angol közegészségügyi felmérés 2014-ben megállapította [xvi], hogy a rendszeres répafogyasztás átlagosan 18%-al csökkenti a rákos megbetegedések előfordulási gyakoriságát a lakosság körében.

Sajnálhatjuk, hogy Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen és hozzáférhetetlen. E sorok írójának hetek alatt sem sikerült friss feketerépához jutni, még csak mutatóban sem!

 TUDJON MEG TÖBBET A FEKETE RÉPÁRÓL 

A DrCarob 100% Feketerépa Sűrítmény tárolása

A feketerépa egyetlen területen marad el világosabb színű rokonai mögött: kimagasló antioxidánstartalma elég sérülékeny. Kémiai vizsgálatok szerint még lefagyasztva is veszít egészségvédő színanyagaiból[xvii]. Aki frissen hozzájut feketerépához, esetleg frissen csavart levével, az lehetőleg frissen fogyassza is el. Nem érdemes tárolgatni. Ez is egyike azon kevés élelmiszernövényeknek, amelyekből a kellő technológiával készült kereskedelmi dzsúzok, sűrítmények koncentráltabban tartalmazzák a hatóanyagokat, mint az otthon tárolt, illetve otthon főzéssel nyert ételek. Az ilyen készítményeknél fontos tényező a légmentes lezárás. Gyermekek számára is fogyasztható – mértékkel. Ennek ellenére kisgyermekek előli elzárását javasoljuk.

A Dr. Carob 100% Feketerépa Sűrítmény ezért saját csomagolásában tárolandó, lehetőleg sötét, hűvös helyen. Felbontását követően hűtőtárolása javasolt, és lehetőleg 2 hónapon belül elfogyasztandó.

Tanácsok a DrCarob 100% Feketerépa Sűrítmény adagolásához és alkalmazásához

A DrCarob 100% Feketerépa Sűrítmény némileg bátrabban fogyasztható, a hasonló antioxidánstartalmú sűrítményeknél. A gránátalma sűrítménynél a fruktóz tartalom korlátozza a fogyasztást cukorbetegek és alacsony kalóriatartalmú étrenden levők számára. A feketeáfonya és készítményei esetében a cserzőanyagok okán érdemes betartani a gyártó ajánlását. Ezek a cserzőanyagok kis mennyiségben karbantartják a bélfalak egészségét, segítik az emésztést. Nagyobb mennyiségben azonban irritálóvá válnak, és ők maguk okozhatnak hasi panaszokat. A feketerépa sűrítmény antioxidáns hatása kb. ezekével megegyező, de kevesebb cukrot és egyáltalán nem tartalmaz cserzőanyagokat.

Noha bátrabban fogyasztható, általános egészségvédelem céljára, az egészséges étrend részeként 1-2 evőkanálnyi sűrítmény elegendő. Egy evőkanálnyi mennyiség kb. 225 g friss répa elfogyasztásával egyenértékű. Ez pedig már egy nagyon nagy répa! Ennyi cukorbetegek számára is veszélytelen. Cukortartalma ellenére érdemes kipróbálni valamilyen élelmi rosthoz társítva. Ha viszont valaki élvezeti italként fogyasztva meghaladja ezt az egészségügyileg ajánlott mennyiséget, akkor a cukorbevitelt már számolnia érdemes.

Fogyasztásának módját csak a fantázia határolja. Igaz, aki az édes szörpök ízét várja, az csalódni fog. Kellemesen savanykás ízét egy répásan-céklásan fanyar utóíz követi. Ezt van, aki szereti, és van, aki nem! Aki nem, annak jó szívvel ajánlom kevés narancslével való ízesítését. Ezt már mindenki szeretni fogja! Ezen felül használható levesekbe, akár gyümölcs, akár zöldséglevesekbe. Vigyázat, kis mennyiség is nagyon színez. Egzotikus ízű zöldség, sőt krumplipürét lehet vele készíteni. Salátákon kiváló öntet. Cukor hozzáadásával desszertekbe is felhasználható. Ám a cukor hozzáadásával feláldozzuk az egészséget az íz kedvéért.

Lehetséges mellékhatások, ellenjavallatok és figyelmeztetések

A répaféléknek, így a feketerépának sem ismerjük aggasztó mellékhatásait. Allergia rendkívül ritka, de előfordulhat. Ha feketerépa sűrítmény fogyasztását követően viszketést, bőrkiütést, száj- vagy torokszárazságot, orrdugulást, esetleg bármely mértékű nehézlégzést észlelne, függessze fel a fogyasztást és forduljon orvoshoz.

A sűrítmény élvezeti célú mértéktelen fogyasztása cukorbetegek esetében nem javasolt.

Fogyasztása gyermekek, várandós és szoptatós anyák számára is ajánlható. Kisgyermekek kezében a legnagyobb veszélyt a sűrítmény erősen színező, színfogó tulajdonsága jelenti. 

*- A kivonatolási és sűrítési eljárás során az élelmi rostok és víz csak minimális mértékben marad meg a termékben, így a cukortartalom besűrűsödik.

__________

Tudományos hivatkozások:

[i] - Iorizzo, Massimo; Senalik, Douglas A.; Ellison, Shelby L.; Grzebelus, Dariusz; Cavagnaro, Pablo F.; Allender, Charlotte; Brunet, Johanne; Spooner, David M.; Van Deynze, Allen; Simon, Philipp W. (2013): Genetic structure and domestication of carrot (Daucus carota subsp. sativus) (Apiaceae); American Journal of Botany. 100 (5): 930–938.

[ii] - Official Journal of te European Union; http://Eur-lex.europa.eu/legal-content/en/text/pdf/?uri=CELEX:32012R0432&from=EN alapján.

[iii] - Manuel Algarra et al.: Anthocyanin profile and antioxidant capacity of black carrots (Daucus carota L. ssp. sativus var. atrorubens Alef.) from Cuevas Bajas, Spain; Journal of Food Composition and Analysis, volume 33, issue 1, February 2014, pages 71-76

[iv] - Pragya Pandey and Kiran Grover: Characterization of black carrot (Daucus carota L.) polyphenols; role in health promotion and disease prevention - an overview; Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2020; 9(5): 2784-2792

[v] - Turksoy, S., Keskİn, S., Ozkaya, B., Ozkaya, H.: Effect of black carrot (Daucus carota L. ssp. sativus var. atrorubens Alef.) fiber addition on the composition and quality characteristics of cookies;  Journal of Food, Agriculture & Environment, 2011 Vol.9 No.3/4 part 1 pp.57-60

[vi] - S Anne Moorhead, Robert W Welch, M Barbara, E Livingstone, Maeve McCourt, Amy A Burns, Adrian Dunne: The effects of the fibre content and physical structure of carrots on satiety and subsequent intakes when eaten as part of a mixed meal; Br J Nutr., 2006 Sep;96(3):587-95.

[vii] - Monica L Bertoia, Eric B Rimm, Kenneth J Mukamal, Frank B Hu, Walter C Willett, Aedín Cassidy: Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124,086 US men and women followed for up to 24 years; BMJ., 2016 Jan 28;352:i17.

[viii] - Suhas G Karkute, Tanmay K Koley, Bijen K Yengkhom, Ajay Tripathi, Shivani Srivastava, Arti Maurya, Bijendra Singh: Anti-diabetic Phenolic Compounds of Black Carrot (Daucus carota Subspecies sativus var. atrorubens Alef.) Inhibit Enzymes of Glucose Metabolism: An in silico and in vitro Validation; Med Chem., 2018;14(6):641-649; doi: 10.2174/1573406414666180301092819.

[ix] - Hemant Poudyal, Sunil Panchal, Lindsay Brown: Comparison of purple carrot juice and β-carotene in a high-carbohydrate, high-fat diet-fed rat model of the metabolic syndrome; Br J Nutr., 2010 Nov;104(9):1322-32.

[x] - Lucy Fairlie-Jones, Kade Davison, Emilie Fromentin and Alison M. Hill: The Effect of Anthocyanin-Rich Foods or Extracts on Vascular Function in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials; Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 908.

[xi] - Pamela J Mink et all.: Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women; Am J Clin Nutr., 2007 Mar;85(3):895-909.

[xii] - Brandon T Metzger, David M Barnes, Jess D Reed: Purple carrot (Daucus carota L.) polyacetylenes decrease lipopolysaccharide-induced expression of inflammatory proteins in macrophage and endothelial cells; J Agric Food Chem., 2008 May 28;56(10):3554-60.

[xiii] - Momin RA, De Witt DL, Nair MG. Inhibition of cyclooxygenase (COX) enzymes by compounds from Daucus carota L. seeds; Phytother Res. 2003;17:976–979.

[xiv] - Patil MVK, Kandhare AD, Bhise SD. Anti-inflammatory effect of Daucus carota root on experimental colitis in rats; Int J Pharm Pharm Sci. 2012;4:337–343.

[xv] - Michael and Gabrielle Netzel: Cancer cell antiproliferation activity and metabolism of black carrot anthocyanins; Innovative Food Science & Emerging Technologies 8(3):365-372 / September 2007

[xvi] - Oyinlola Oyebode, Vanessa Gordon-Dseagu, Alice Walker and Jennifer S Mindell: Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data; J Epidemiol Community Health. 2014 Sep; 68(9): 856–862.

[xvii] - Fouzea Nisar, Shahnaz Mufti, Baseerat Afroza, Faheema Mushtaq, Rakshanda Bhat, Najmah Andrabi, Insha Majid and Shaila Din: Effect of integrated nutrient management on quality attributes of black carrot (Daucus carota subsp. sativus var. atrorubens Alef.); International Journal of Chemical Studies 2020; 8(4): 3991-3994

VÁSÁRLÓINK VÉLEMÉNYE

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!