Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Candida és a gyógygombák

Candida és a gyógygombák Gombák és baktériumok minden emberen és emberben hemzsegnek. Nagy részük jó szándékú (és elengedhetetlen az egészséges működés szempontjából), kisebb részük rossz. Az, hogy ez utóbbiak okoznak-e kárt, attól is függ, hogy találnak-e rést a szervezet immunrendszerén. Ha megtalálják ezt a rést, azonnal megtelepednek benne, és elkezdik "áldásos" tevékenységüket.

A Candida albicans nevű sarjadzógomba hozzátartozik az ember szervezetében lévő természetes és egészséges baktériumflórához. Legnagyobb számban a bélflórában található. Az egészséges szervezetben ez a gomba kifejezetten hasznos, ugyanis jótékonyan közrejátszik az emésztési folyamatokban.

A Candida gomba túlszaporodása azonban komoly egészségügyi következményekkel jár; sokan küzdenek Candida okozta megbetegedésekkel. Normális szintre való visszaszorításának egyik módja a diéta. Ha a gombák nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, számuk csökkenni fog.

A Candida elszaporodását általában mi magunk idézzük elő. A normális bélflóra egyensúlya leggyakrabban az alábbi okok miatt borul fel: túlzott édesség- és állatifehérje-fogyasztás; természetellenes táplálékok (állományjavítók, színezők, egyéb adalékanyagok), ezzel szemben kevés zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása. Miután általában mi magunk idézzük elő a bajt, így szerencsére sokat tehetünk azért, hogy egészségünk ismét helyreálljon.

Bizonyos körülmények között (például ha védekezőképességünk valamilyen oknál fogva meggyengül) a Candida túlszaporodhat, és a legkülönbözőbb akut és krónikus tüneteket mutatva betegségeket okozhat. A candidát tipikus civilizációs betegségnek is nevezhetjük, mert általában a modern világra jellemző felgyorsult életmód egyik következményeként szaporodik el a gomba a szervezetben.

A Candida kialakulásához vezető okok

A Candida elszaporodásáért mindenekelőtt mi magunk, az életmódunk tehető felelőssé, ennek megfelelően a visszaszorításáért is magunk tehetünk a legtöbbet. A normális bélflóra egyensúlya általában a nem megfelelő táplálkozás miatt borul fel, amit túl sok édesség, állati fehérje, kalóriadús szénhidrátok bevitele, emellett kevés friss gyümölcs, zöldség, gabona fogyasztása jellemez. Emellett túl sok természetellenes táplálékfajtát, állományjavítót, színezőt és más adalékanyagot fogyasztunk, s ezek a kémiai anyagok idővel tönkreteszik emésztőrendszerünket, felborítják normális bélflóránkat. Mindehhez szinte már természetesen kapcsolódik az állandó stressz, a kevés mozgás; a gyógyszerek, a gyakran felesleges antibiotikumok szedése, valamint a különböző hormonkészítmények és szteroidok bevitele. A bélben elszaporodó gombák sajnos az emésztőrendszerből kijutva szétterjedhetnek a test más területeire is.

CIKK: CANDIDA KEZELÉSE TERMÉSZETES MÓDON

A Candida kezelése

Nagyon fontos az immunrendszer megerősítése, pre- és probiotikumok alkalmazása, valamint a helytelen életmód megváltoztatása. 

A benne lévő Ganoderma (pecsétviaszgomba, reishi) antimikrobás és vírus ellenes hatását már tudományosan is dokumentálták, viszont a gomba ellenes hatásairól eddig nem túl sok tudományos közlemény született. Egy 2010-ben publikált vizsgálatban a Ganodermás Candida ellenes hatását vizsgáltak in vitro kísérletben. A Ganoderma Candida albicans ellenes legkisebb gátló koncentrációja 2 mgm/ml-nek bizonyult az in vitro kísérlet folyamán. Az eddigi tudásunk alapján a Ganoderma megakadályozza a különböző pathogén gombák (pl. B. cincera, F. oxysporum) micéliumos megtelepedését. A 21. sz-i amerikai biotechnológia vívmányainak köszönhetően, ma már lehetséges a Reishi laboratóriumi tenyésztése, ami sokkal erősebb, mint bármely a vadonban/természetben, még a farönkökön növekedő Duanefa Reishi-ként ismert fajnál is. Kizárólag tiszta 100%-ban törzskönyvezett szerves talajban laboratóriumi körülmények között termesztik, a végtermék teljesen szilárd, ellentétben a vadonban termett Duanefa reishi-vel. Különbözik még abban, hogy a mesterséges körülmények között termesztett nem tartalmaz nehézfémeket, féregirtót, gyomirtót, rovar ürüléket, vagy egyéb más szennyeződéseket, amelyek sok Reishi termékben megtalálhatóak. Manapság semmilyen ehhez hasonló termék nem található a piacon világszerte.

A készítményben lévő Shiitake gomba szintén gombaellenes hatással rendelkezik. A gomba, illetve a benne lévő eritadenin nevű vegyület elősegíti a vérkoleszterin és vércukor szint egészséges arányának fenntartását. Hozzájárul a megfelelő vérnyomás eléréséhez, és a trombózis képződés kockázatának csökkentéséhez. A gombából japán kutatók vonták ki először a lentinán poliszacharidot és b-D-glukánt, melyek a tumorellenes hatóanyagok kutatásai során meggyőző eredményeket hoztak. Ez a poliszacharid a hatását úgy fejti ki, hogy ismert káros mellékhatás nélkül serkenti a szervezet immunrendszerének működését. A shiitake mindemellett antibakteriális hatású is, mivel több baktériumfaj szaporodásának gátlásához is hozzájárul. 

A Shiitake (Lentinula edodes) gombában található lentinán, mint hatóanyag, a gyomor- és bélrendszeri panaszok, megbetegedések esetén is hatásos, betegségek esetén segíti az emésztőrendszer, többek között a vékony-és vastagbél regenerálódását. Nemcsak a vírusok, baktérium és paraziták szaporodása ellen kiváló, de segíti a károsodott emésztőrendszer regenerálódását, újjáépülését. Erősíti a bélfalat, megszünteti a gyulladásokat, elpusztítja a kórokozókat. Megköti a gyomorsavat, és helyreállítja a bélflórát. Gyomorfekélyes, refluxos betegeknél enyhíti, illetve meg is szüntetheti a felmaródást, a torok és a gyomorszáj gyulladásait.

​A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!