Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Pirított rókagomba recept

Pirított rókagomba recept
A rókagombát a legízletesebb gombák közt tartják számon, a gombaínyencek igazi kedvence. Íze enyhén csípős, borsos, fűszeres, aromás. Ez az ízhatás sütésre, főzésre, pirításra enyhül, a fűszerezéstől függően alakíthatjuk szájízünk szerint. Kulináris élményét, és ízét egyesek a kucsmagombához, mások az igen drága szarvasgombához hasonlítják. 
 
A rókagomba húsa keményebb a csiperkénél, így valamivel hosszabb sütési időt igényel. Ez a gomba nyersen nem fogyasztható!

A rókagomba a mohás hegyoldalakat és a sűrű erdőket egyaránt kedveli, Júniustól Október végéig, jobb idő esetén, November elejéig terem. Gyakorlott gombászok szerint nehezen eltéveszthető, azonban kezdő gombászoknak nem árt az óvatosság, mert összetéveszthetik a világító tölcsérgombával, amely nem ehető gomba, sőt mérgező! A magunk által gyűjtött gombát minden esetben mutassuk meg gomba szakellenőrnek!

Pirított rókagomba recept​

Hozzávalók
  • 600 g rókagomba
  • 2 salotta finomra vágva
  • 50 g vaj petrezselyem vagy snidling finomra vágva, vagy turbolyalevél
  • só, bors
A megtisztított (letörölt és esetleg leöblített) gombát 2-3 cikkre vágjuk (a kisebb méretűt egészben hagyjuk).

A gombát - különösen, ha száraz - 2-3 másodpercre lobogva forró sós vízbe mártjuk, hálós szűrőkanállal (3 liter vízre 1 púpozott ek sót számolunk), majd papíron leszárítjuk.

Serpenyőben 1 evőkanál vajat olvasztunk. Mikor habzani kezd, hozzáadjuk a salottát csipetnyi sóval. 3 perc alatt üvegesre pároljuk, majd szűrőlapáttal kivesszük a serpenyőből.

Újabb evőkanálnyi vajat teszünk bele, s mikor habzik, hozzáadjuk a rókagombát. Mérsékelt tűzön pároljuk. Végül hozzáadjuk az üvegesített salottát és a választott zöldfűszert.

Megjegyzés: a vajat felerészben keverhetjük olívaolajjal, készíthető tisztán olívaolajjal is. A fokhagyma nem javasolt, mert markáns íze elnyomja a rókagomba viszonylag lágy aromáját.

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek