Pirított rókagomba recept

A rókagomba a mohás hegyoldalakat és a sűrű erdőket egyaránt kedveli, Júniustól Október végéig, jobb idő esetén, November elejéig terem. Gyakorlott gombászok szerint nehezen eltéveszthető, azonban kezdő gombászoknak nem árt az óvatosság, mert összetéveszthetik a világító tölcsérgombával, amely nem ehető gomba, sőt mérgező! A magunk által gyűjtött gombát minden esetben mutassuk meg gomba szakellenőrnek!
Pirított rókagomba recept
Hozzávalók- 600 g rókagomba
- 2 salotta finomra vágva
- 50 g vaj petrezselyem vagy snidling finomra vágva, vagy turbolyalevél
- só, bors
A gombát - különösen, ha száraz - 2-3 másodpercre lobogva forró sós vízbe mártjuk, hálós szűrőkanállal (3 liter vízre 1 púpozott ek sót számolunk), majd papíron leszárítjuk.
Serpenyőben 1 evőkanál vajat olvasztunk. Mikor habzani kezd, hozzáadjuk a salottát csipetnyi sóval. 3 perc alatt üvegesre pároljuk, majd szűrőlapáttal kivesszük a serpenyőből.
Újabb evőkanálnyi vajat teszünk bele, s mikor habzik, hozzáadjuk a rókagombát. Mérsékelt tűzön pároljuk. Végül hozzáadjuk az üvegesített salottát és a választott zöldfűszert.
Megjegyzés: a vajat felerészben keverhetjük olívaolajjal, készíthető tisztán olívaolajjal is. A fokhagyma nem javasolt, mert markáns íze elnyomja a rókagomba viszonylag lágy aromáját.
Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!