Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Influenza tünetei és kezelése természetes módon

Influenza tünetei és kezelése természetes módon

Az influenza egy vírus által okozott betegség, mely fertőzés útján terjed (cseppfertőzéssel vagy váladékkal fertőzött tárgyak közvetlen megérintése révén). A panaszok a fertőződést követően 24-48 óra elteltével, hirtelen kezdődnek.

Az influenza fokozott veszélyt jelent a gyermekekre, a 60 évnél idősebbekre, a várandós nőkre illetve azokra akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek.

Az influenza tünetei

Az influenza legfőbb tünetei a hirtelen kezdődő magas láz, hidegrázás, a rossz közérzet, gyengeség, elesettség érzés, izomfájdalmak, fejfájás, szem mögötti fájdalom, száraz köhögés, kaparó érzés a torokban. A panaszok általában 3-5 nap után megszűnnek, ám a gyengeség és a kimerültség sokszor még napokig, vagy akár hetekig is fennállhatnak. Pár nap után megjelenik az orrdugulás, orrfolyás és az eleinte száraz köhögést felváltja a hörghurutra hasonlító-, váladékos köhögés, mely akár még további egy hétig is eltarthat, azonban a légutak teljes gyógyulásához 6-8 hét is szükséges lehet. Előfordulhat hasmenés és hányinger, illetve hányás is. 

Az influenza kezelése

Mivel az influenzát vírusok okozzák, így az antibiotikumokra nem reagál, ezért elsősorban csak a tünetek kezeléséről beszélhetünk. Az első, és legfontosabb, hogy pihenjen sokat a beteg, maradjon ágyban. Legalább egy hétig nem menjen közösségbe, vagy dolgozni, hiszen tovább fertőzhet másokat is. 

C-vitamin és D-vitamin pótlás

A C-vitamin segít megelőzni a vírus- és bakteriális fertőzéseket, így télen kiemelten fontos a C-vitamin bevitel. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling tanulmányai szerint napi 1000 mg C-vitamin 45%-kal csökkenti a megfázás/nátha kialakulását és 63%-kal a betegség hosszát. Vásárolja meg most 50% kedvezménnyel! A Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című szaklapban publikált kutatás során azt találták, hogy a megfázás és influenza tüneteinek megjelenésekor az első 6 órában óránként 1000 mg C-vitamin kiegészítést, majd ezt követően napi 3-szor 1000 mg C-vitamin kiegészítés 85%-kal csökkentette az influenza és a magfázás tüneteit.

Kutatások eredményei igazolták, hogy a D-vitamin hiány a csontritkulás mellett a cukorbetegség, daganatos megbetegedések, szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszik. Hiánya izomfájdalmakat, gyengeséget okozhat. Mivel a D-vitamin a pajzsmirigyműködésben és az agyi hírvivő molekulák szintézisében is szerepet játszik, ezért a D-vitamin szint csökkenése depressziót is okozhat.

Magyarország lakossága több mint 90%-a, D-vitamin hiányban szenved tél végére, pedig a D-vitaminnak jelentős szerepe van az immunrendszer egészségében. Segít felfegyverezni a saját immunsejteket: aktivizálja a T-sejteket (T-lymphocitákat), mely a szervezet legfőbb katonái a kórokozókkal szembeni küzdelemben. D-vitamin hiány esetén azonban nem alakulnak ki azok a receptorok, amelyek felismerik és elkapják a testidegen anyagokat és kórokozókat, így megnövekedhet a fertőző betegségekre való hajlam (pl. influenza). Szervezetünk megfelelő D-vitamin szintje elengedhetetlen feltétele annak, hogy jó idegeink, egészséges izmaink és érrendszerünk, kemény csontjaink, jókedvünk és erős védekezőrendszerünk legyen!

Mit tehetünk influenza esetén?

  • Mérjük meg gyakran a testhőmérsékletünket, szükség esetén használjunk fájdalom-, és lázcsillapítót.
  • Fogyasszunk bőségesen folyadékot (vizet, teát, levest), ugyanis kiszáradást okozhat az influenza (főként a magas láz, illetve a hányás és hasmenés). 
  • Fogyasszunk emelt dózisban C-vitamint. Lehetőleg könnyen felszívódó Liposzómás C-vitamint.
  • Torokfájás esetén alkalmazhatunk torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító szopogató cukorkát, illetve a méz is enyhítheti a torokfájást. 
  • Adjunk időt szervezetünknek a fertőzés leküzdésére: pihenjünk. Legalább három napig maradjunk ágynyugalomban (a háztartási és egyéb teendőket kerüljük). 
  • Orrdugulás esetén használhat orrdugulást oldó szert, vagy inhaláljon, párásítsa a szoba levegőjét. Még hatásosabb lehet, ha eukaliptusz olajat, vagy mentát is csöpögtetünk a inhaláló vagy párásító vizébe, vagy kamillás gőzölést végzünk (az illóolajok használatához lentebb talál TIPP-eket). 
  • A lerakódott váladék ellen - mely főként fekvés után képződik - hatásos lehet a sós vizes gargalizálás.
  • Szintén enyhítheti az orrdugulásos panaszokat, ha sós vizes orröblítést végzünk (ha nincs hozzá megfelelő eszközünk, a tenyerünkből is felszippanthatjuk a sós vizet). 
  • Amennyiben a tünetek 2-3 napon belül nem enyhülnek, forduljon orvoshoz!
  • A javulás utáni pár napban is kerüljük a nagyobb fizikai igénybevételt jelentő, megerőltető tevékenységeket (pl. a sportolást).
  • Szövődmények gyanúja esetén, illetve ha hosszan elhúzódó köhögést tapasztal, szintén forduljon orvoshoz!

 

A természet erejével az influenza ellen

Számos természeti kincs áll rendelkezésünkre, hogy megelőzzük az influenzát illetve megbetegedés esetén lerövidítsük a gyógyulási időt. A Hagyományos Kínai Orvoslás a gyógygombákat évszázadok óta alkalmazza az influenza megelőzésére és leküzdésére. A Shiitake gombát az influenza-oltás természetes eredetű alternatívájának tartják. Japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a Shiitake gomba fogyasztása 70%-os védettséget nyújt az influenza A-vírussal szemben. Tapasztalatok alapján a Shiitake gomba fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. A Gyömbérgyökér tea  tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában. A Hársfavirág teát flavonoid tartalmának köszönhetően meghűléses megbetegedések megelőzésére használjuk leginkább. Amíg a patikákban kapható készítmények csak a nátha egy-egy tünetét enyhítik, addig a hárs az összesen egyszerre segít. Az antibakteriális hatású flavonoidok mellett nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat is tartalmaz. A torma kitisztítja a hörgőket. A légutak így könnyebben megszabadulnak a váladéktól, a légzés könnyebbé válik, csökken a gyulladás. A méz antibakteriális hatású, segít csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat. Az antibiotikumokkal ellentétben a Múmijó széles hatás-spektrummal rendelkezik és semmilyen allergikus, vagy toxikus hatása nincs. Az Altáj Múmijó csökkenti a szervezet fogékonyságát az influenzával és a vírusokkal szemben.

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTŐ TERMÉKEINK

Illóolajok az influenza tüneteinek enyhítésére

Egyes illóolajokat használhatunk nyákoldó-, légút tisztító hatásukért, más olajokat pedig azért, hogy megtisztítsuk, fertőtlenítsük a levegőt, így segítve a gyógyulást, valamint azt, hogy az egészséges családtagjainkat ne fertőzzük tovább.

A Borsmenta a legnépszerűbb illóolaj az influenzás - megfázásos időkben. Antibakteriális és vírusölő, tisztítja a légutakat, javítja a légzés hatékonyságát.

A Nemes babér nyákoldó, köptető hatású. Influenza, vírusos légúti megbetegedés és bronchitis esetén bedörzsölőként alkalmazható olajjal vagy vajjal hígítva.

A Fekete fenyő kitisztítja a légutakat és a hörgőket, aktivizálja a testet. Fertőtlenítő, nyákoldó és köptető tulajdonságú, ezért párologtatásra különösen ajánlott a megfázásos időkben. 

A Kakukkfűben számos olyan vegyület, hatóanyag található, melyek rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre, segítenek megelőzni a betegségeket, gyorsítják a gyógyulást. Ezek közül az egyik – talán a legfontosabb – a thymol, melynek antiszeptikus, gombaölő hatásai egyaránt vannak. A kakukkfű illóolaját a megfázásos, náthás időben párologtatásra is ajánljuk. Vírusellenes, baktériumölő és gombaölő tulajdonsága miatt elsősorban a légterek frissítésére alkalmazhatjuk. A felső légúti problémák és a hurutos megbetegedések legjobb orvoslója.

A Levendula belélegezve nyugtató hatású, segíti az ellazulást. Fejfájás esetén borogatásra is használják. Influenza és nátha esetén segíti a gyógyulást, ha a homlokba vagy a halántékra dörzsöljük a levendula olajat.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!