Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Humuszanyagok (humin, huminsavak, fulvosavak)

Humuszanyagok (humin, huminsavak, fulvosavak) A humusz nem egy egységes vegyület vagy anyag, hanem talajban előforduló szerves anyagok keveréke. Régen elhalt növényi szervezetek lebomlásából keletkezik. 

Humuszanyagok előfordulása a természetben

A Humuszanyagokat (huminsav, fulvosav) magyarul tőzeganyagoknak is nevezik előfordulási helyük szerint. Mivel elhalt növényi anyagok lebomlásából származnak, jellemző lelőhelyük a tőzeglápok, humuszos tavak (barna, sötéten teaszerű vizükről ismerhetők fel, oxigénszegény környezet, emiatt élőviláguk nagyon szegényes) és lignit lelőhelyek. Emellett az óceánok vízében is jelentős mennyiségben vannak jelen, igaz nagyon felhígultan.
 
Magyarországon és a Kárpát-medencében nagyon tiszta, jó minőségű tőzeg és humuszanyagok találhatók. Hazánk neves és elkötelezett humuszanyag kutatója a pécsi Jurcsik István erdőmérnök, aki 1951-ben kezdett a humuszanyagok tanulmányozásába.

A mezőgazdaságban már a XX. század első évtizedeiben is foglalkoztak a humuszanyagokkal, mikor felismerték, hogy a talaj biomassza tartalmának jelentős részét ezek az anyagok teszik ki. Ezzel meghatározó módon befolyásolják a talaj tápanyagtartalmát és termőképességét. Alkalmazása viszonylag hamar meghonosodott a haszonállat tartásban is. A humuszanyagokkal takarmányozott állatok élelmiszertermékei (tojás, tej- és tejtermékek) tápanyagtartalma is jobb, anélkül, hogy élvezeti értéküket (íz, szag, állag) befolyásolná.

Humuszanyagok élettani hatásai

Embereken való alkalmazása leginkább étrendkiegészítő készítmények formájában meglehetősen újkeletű. Annak köszönhető, hogy a huminsavak és fulvosavak nagy mennyiségben, és igen kedvező (úgynevezett: kelát-komplex) formában kötik meg a talaj ásványi anyagait és nyomelemeit. A kelát-komplexben kötött anyagok pedig jól felszívódnak az emberi bélcsatornából, még akkor is ha eredeti formájukban nem vagy kevésbé. Ezért a huminsavakat és fulvosavakat utóbbi évtizedekben kezdik használni természetes ásványi anyag- és nyomelempótlásra. A klinikai és szubklinikai hiány megelőzésével és leküzdésével élettani hatásuk valójában áttekinthetetlenül gazdag. A készítményeket leginkább a szervezet általános erősítésére, az immunrendszer támogatására, ilyen értelemben pedig akut fertőzések (nátha, influenza) megelőzésére ajánlják.
 

HUMUSZ ÉS FULVOSAV TARTALMÚ TERMÉKEINK

További tudásunk ezekről a természetes humuszanyagokról igen hiányos. Ellenjavallatokat is csak bizonytalanságunkból tudunk levezetni. Nem ismerjük pontosan terhes és szoptató mamák szervezetére gyakorolt hatását, ezért óvatosságból számukra ellenjavallottnak tekintjük. Mivel erősíti az immunrendszert, autoimmun állapotokban (ahol a megtévelyedett immunrendszer saját szerveinket támadja) pontos ismeretek hiányában szintén nem ajánljuk. Ilyen betegségek többek között a sclerosis multiplex, bőrfarkas (lupus) és sokizületi reuma. Egyes laboratóriumi mesterséges körülmények között végzett vizsgálatok összefüggésbe látszanak hozni a nagymennyiségű tőzeganyag fogyasztást pajzsmirigybetegségekkel és izületi fájdalommal. Jelenleg tudományos igényességgel megállapított, egységesen elfogadott napi fogyasztásra ajánlott mennyiséget nem ismerünk. Alkalmazását szerencsére megkönnyíti, hogy mindezidáig más anyagokkal való káros kölcsönhatásról, mérgezésről még sehol sem számoltak be.
 
A cikket összállította:
Gothárd Csaba 

vezető orvostanácsadó

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Forrás:
Atiyeh RM, Lee S, Edwards CA, Arancon NQ, Metzger JD. The influence of humic acids derived from earthworm-processed organic wastes on plant growth. Bioresour Technol. 2002 Aug;84(1):7-14.
Info Archive Site. Fulvic Acid Minerals Information. Last Accessed 2013-04-22.
Hseu YC, Lin E, Chen JY, Liua YR, Huang CY, Lu FJ, Liao JW, Chen SC, Yang HL. Humic acid induces G1 phase arrest and apoptosis in cultured vascular smooth muscle cells. Environ Toxicol. 2009 Jun;24(3):243-58. doi: 10.1002/tox.20426.

Ízelítő humusz és huminsav tartalmú termékeinkből: