Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Ayurveda - a legősibb modern egészségfilozófia

Ayurveda - a legősibb modern egészségfilozófia

Gőgös vállalkozás lenne az ayurvédikus orvoslásról ismeretterjesztő cikket írni. Számunkra, a nyugati tudomány eszméiben felnőtt emberek számára, nagyon nehezen érthető. Hiszen az ayurvéda egy ötezer évvel ezelőtt, az indiai szubkontinens izolált szellemiségéből, mienktől teljesen eltérő élet- és egészségfilozófiából kisarjadó, igen összetett gyógyító gyakorlat.

 

Gondoljunk bele, már Hyppokratész (i.e 460 – 377) számára – akit mi az orvostudomány megalapítójának tekintünk – régebbi volt az ayurvéda, mint ma számunkra Hippokratész! Ezért nézzék el e cikk szerzőjének, hogy meg sem próbálkozom az ayurvéda részletes áttekintésével, pláne megtanításával. Csupán pár olyan vonatkozást óhajtok megvilágítani, ami hitem szerint, úgy az egyén, mint az emberiség számára is hasznos lehet. Illetve némi elszántsággal a nyugati életformánk mellett is bevezethető.

Maga az ayurveda megnevezés szanszkrit eredetű és az élet ismeretét, élet tudományát jelenti (ayus = élet; vid = tudás, ismeret). Források szerint valamelyik istenség (Bráhma?, Indra?) fedte fel az ayurvédikus gyógyító filozófiát egy királyak (Devodas) vagy Atreya risinek (risi = bölcs, felvilágosult tanító). Abban azonban minden forrás megegyezik, hogy az ayurvéda ma is ismert és gyakorolt tanait i.e. 600 – 1.000 körül három risi, Csaraka, Szusruta és Vágabhatta dokumentálta írásban

Hogyan nevezhető a több ezer éves ayurvedikus módszer modernnek?

Mi manapság még csak pedzegetjük a holisztikus szemlélet fontosságát a gyógyításban. Fel-felismergetve, hogy az ember valahogy több, mint szerveinek összessége, az egészség pedig nem csupán egyik-másik betegség hiánya. Ezt is leginkább természetgyógyászati irányzatok karolják fel, hiszen a betegségek felszámolására, különálló szervek karbantartására specializálódott orvostudományunk átszervezése egyelőre kilátástalannak tűnő kihívás. Az ayurvéda ezen a téren a legmodernebb életfilozófia ma is, még akkor is, ha ötezer éve alakult ki. 

AYURVÉDIKUS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK ÉS KOZMETIKUMOK

A szerző személyes véleménye, hogy az ayurvéda filozófiája nyújtja a legteljesebb holisztikus szemléletet. Az ayurvéda szerint ugyanis az egyén, hasonlóan minden máshoz, a Világmindenség anyagaiból és energiáiból áll. Ami egy hármas egységet Testet, Érzéseket és Gondolatokat teremt. Ennek az anyagból és energiákból létezésbe született egyénnek összhangban kell élnie természetes és társadalmi környezetével. Sőt! Az ayurvéda azt tanítja, hogy mindnyájan valamilyen személyes cél megvalósítására születünk a világra. A tanítás szerint nem lehet egészséges, harmónikus és helyes életet élni, ha letérünk ezen életcél megvalósításának irányáról. Akár tudatosan, akár tudatlanságból. Az ayurvédikus gyógyító a probléma okától függően több eljárás valamelyikét vagy azok kombinációt javasolja, vagy alkalmazza.

Ayurvédikus gyógyító eljárások

  • Pancsakarma, azaz a test és lélek megtisztítása. Testileg erre a méregtelenítő olajokkal alkalmazott masszázs (szvehana) és izzasztókúra (szvedana) kombinációját alkalmazzák. A lélek megtisztítására a jóga, meditáció és mantrák javasoltak.
  • Marma terápia, a testet átjáró prána áramlásának erősítését csak képzett ayurvédikus gyógyító alkalmazhatja.
  • Szamána, a gyógynövények alkalmazása többféle formában a doshák kiegyensúlyozására, betegségek legyőzésére.
  • Rászajána, vagyis az élénkítő kúrák a szervezet vitalizálására, erőnlét, életkedv és immunitás erősítésére. Ezt részben gyógyfüvekkel (medhja és naimittika rászajána) részben megfelelő életvitel gyakorlásával (ácsára rászajána) valósítják meg.
  • Ritucsarja és dinucsarja életmódtanácsadásnak neveznénk mai szóhasználattal. Előbbi az életkorhoz és évszakokhoz való harmónikus alkalmazkodást, utóbbi a napi ritmushoz való alkalmazkodást célozza.
  • Étrend, amit az ayurvéda a gyógyítás szerves részének tart. A tanítás lényege az, hogy minden dosha szellemiséghez saját támogató étrendet kell tartani.

AYURVÉDIKUS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK ÉS KOZMETIKUMOK

Az ayurvéda nem hiteget olcsó, könnyen elérhető sikerekkel. Aki orvosától, gyógyszerészétől várja azt az egy-két minden baját megoldó pirulát, az hamar kiábrándul az ayurvédából. Az ayurvéda életfilozófia és életstílus! Nem nélkülözhető belőle a rendszeres meditáció, amivel ráébredhetünk személyes küldetésünkre, felismerjük karmánkat és karbantartjuk lelkünket-szellemünket – végső soron összhangba kerülünk a Világmindenséggel.

Az ayurveda szerint törődni kell testünkkel, elengedhetetlen a testgyakorlás, mozgás. Kiegyensúlyozott étrenddel, gyógynövényekkel kell segíteni és harmonizálni energiáink áramlását. Ebben is haladó szellemű az ayurvéda: kimondja, hogy az egészséges élethez törödnünk kell magunkkal, időt és energiát kell szánnunk önmagunkra. Saját egészségünkért, életünkért csakis mi magunk vagyunk a felelősek. Tanácsot, hasznos útmutatást kaphatunk ugyan ayurvédikus gyógyítóktól, de hogy mihez kezdünk a tanácsokkal, milyen életet élünk, azért senki más nem tehető felelőssé. Bárhonnan nézzük is, az ayurvéda elsősorban arra tanít, hogy vállaljunk felelősséget saját életünkért, saját egészségünkért.

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Ízelítő ayurvédikus termék kínálatunkból: 

Tartalomhoz tartozó címkék: Ayurvéda