Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Ayurvéda típusok: Tridosha - az életenergia és személyiség kapcsolata

Ayurvéda típusok: Tridosha - az életenergia és személyiség kapcsolata

Az ayurvédában központi elemet foglal el a hit, hogy az emberi lényt is az öt őselem (föld, víz, tűz, levegő és éter – mi leginkább térnek neveznénk) energiái vitalizálják. Az öt őselem energiája három jellemző „keverékben” teremti meg a doshát, amit személyiségnek vagy kedélynek fordíthatnánk. Az egyént uraló energia pedig számos vonatkozásban meghatározza a testi jegyeket, életfunkciókat, vérmérsékletet és betegségre való hajlamokat is.

 

Tekintettel arra, hogy a három doshának szervi központjai vannak, és további szervi kapcsolatai (Tri = három; dosha = életenergia). Noha valamennyi dosha előfordulhat egy szervezetben, általában egy a meghatározóan domináns, esetleg egy második is előfordul. Egy dosha túltengése, vagy hiánya is szervi megbetegedések okozója lehet az ayurvéda szerint.

Vatha személyiség

A vatha személyiséget a teret kitöltő és abban mozgó levegő, vagyis a szél, energiája hatja át. Lételeme a mozgás, mozgékonyság. Energikus, tettrekész, könnyen lelkesedő, jól motiválható személyiségek. Könnyen változtatnak életmódjukon, szokásaikon, döntéseiken. Szeretnek mozogni, sportolni – akár kedvtelésből is. Nem csoda, hogy vékony, atlétikus testalkatúak. Bőrük inkább száraz vagy kiszáradásra, hámlásra, berepedésre hajlamos. Pulzusuk szapora, magasvérnyomásra hajlamosak. Fogaik hajlamosak a szuvasodásra. Az egyensúlyban levő Vatha személyiség dinamikus, célratörő, gyors és határozott döntéshozó. Erős az alkalmazkodókészsége. Jól alszik, ébren is kipihent. Jó az emésztése, szervezetének méregtelenítése jól működik. Szellemi energiáit kreatív célok szolgálatába állítja. Erőteljes az immunrendszere, ellenáll a betegségeknek. A vatha dosa egy igen domináns életenergia, könnyen elnyomja a másik kettőt. Emiatt ennek a doshának egyensúlyzavarai leginkább a túltengés következményei. A vatha személyiség típus természeténél fogva erősen vonzódik a mozgalmas, eseménydús életvitelhez, amit könnyen túlzásba visz. Mi ezt nevezzük a „gyertyát két végéről égető” típusnak. Aminek nem ritkán stressz, szorongás az eredménye. A mértéktelen munkavégzés, sportolás, szervezetének túlerőltetése és kimerülése sem ritka. Emellett jellemzően kis figyelmet fordítanak, vagy akár el is hanyagolják étkezéseiket, ami szintén megbosszulja magát hosszú távon. Érzékenyek a hidegre, légmozgásra, léghuzatra, ami túlságosan felpörgeti, és „szárítja”.

A Vatha egyensúlyának zavaraira utalnak minden „kiszáradással” járó panaszok: bőr szárazsággal járó állapotok, (különösen a bőr elszürkülésével járó) sápadtság, száj-, garat-, orrüreg szárazsága, nehézlégzéssel járó állapotok, szemek száraz-szúró, érzete, száraz köhögés, székrekedés. Emellett a pszichés stressz valamennyi tünete: nyugtalan alvástól az álmatlanságig, levertségtől a depresszióig, szorongás, aggodalom. Ideges eredetű gyomorpanaszok, magasvérnyomás, szédülés. Ideges eredetű testsúlyvesztés.

Az erős vatha személyiségnek mindenekelőtt önmérsékletre van szüksége. Szánjon időt és szenteljen figyelmet a rendszerességre az életvitelben: rendszeres és nyugodt étkezésekre, kielégítő mennyiségű és minőségű pihenésre, lehetőleg ugyanazon napszakokban. Törekedjen tennivalóinak megtervezésére, készítsen időbeosztást. Kerülje a hideget, óvja magát széltől, léghuzattól. Fogyasszon többnyire puhára főtt és párolt meleg ételeket (zöldségeket, barna rizst, zabot, főtt rizst és tésztaféléket), meleg tejet, tejszínt, meleg kenyeret. Kiemelt szerepet kaphat a párolt sovány hús, tojás is. Nyersen csak kifejezetten puha állagú gyümölcsök (bogyós gyümölcsök, érett barack, banán) javasoltak, mérsékelt mennyiségben. Ízek közül a sós, édes és savanyú hat kiegyensúlyozólag. Kevesebb nyers zöldség mellett kifejezetten kerülje a hideg italokat, hűtött ételeket, aszalt gyümölcs- és zöldségféléket, diót, mogyorót, száraz magokat.

AYURVÉDIKUS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK ÉS KOZMETIKUMOK

Pitha személyiség

A pitha személyiség a tűz és levegő energiájából táplálkozik. A szanszkrit szó jelentése: égni, égetni, hevíteni. Valóban, a szervezetet életben tartó energia előállítása, az anyagcserefolyamatok mind-mind lassú égésből származnak. Kozmikus kapcsolatuk a Nap, minden energia forrása. A szél mozgékonysága és a tűz hevessége jellemzi őket. Általában átlagos testalkatúak. Világosabb, bársonyos fényű bőr-, haj és világosabb szemszín jellemzi őket. A kiegyensúlyozott pitha személyiség a szél által táplált tűz magas energiaszintjén él és tevékenykedik. Kiegyensúlyozott állapotban ez a megelégedettség és komfortérzet mellett, egészséges ambícióval, törekvő magatartással ajándékoz meg. A belső tűz (agni) táplálja átlagosnál jobb szellemi képességeiket, többnyire kiemelkedő intellektusukat. Ugyancsak ez a tűz segíti a máj méregtelenítő tevékenységét és a hormonháztartást. Egyensúlyi állapotban emésztésük és étvágyuk jó, gyakran éhesek. Szeretnek víz közelében tartózkodni, élni. A belső tűz túltengése felboríthatja a pitha dosha egyensúlyát. A hőség, túl sok napfény, napozás, szolárium nem csak bőrük egészségét veszélyezteti, de energetikai háztartásukat is felborítja. A belső tűz mértéktelen lobogása indulatossá teheti a pitha személyiséget, túlhevítheti ambícióját, versenyszellemét egoizmussá fokozhatja. Rövid időn belül szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat láthatunk tőle: úgy pozitív (lelkesedés, rajongás, szeretet, elfogadás, stb.), mint negatív (düh, féltékenység, irigység, stb.) irányban. Ilyen hangulatai gyorsan változóak lehetnek. Amúgy gyors, de megfontolt döntéseit is rapszodikussá teheti. A pitha dosha nem annyira mozgékony, mint a vatha, de lelkendezése még így is könnyen kimerülésbe, stresszes helyzetekbe hajszolhatja. A pitha személyiség szintén fogékony a stresszre! Pulzusa, vérnyomása változó, hajlamos a szívritmuszavarokra. Jó étvágya mellett is, szintén hajlamos mellőzni a rendszeres, számára egészséges táplálkozást, ami nem ritkán emésztési zavarokhoz vezet. A sós, fúszeres, zsíros, túl forrón fogyasztott ételek is fokozzák a pitha hatást.

Pitha egyensúlyzavarra utaló tünetek és panaszok: fokozott izzadás, testszag, szájszag, sárgás, májfoltos bőr, túlzott éhségérzet, vagy ellenkezőleg gyomorégés, hasi puffadás, máj- és epés emésztési zavarok, májfunkció romlás. Idegi, stresszes eredetű – elsősorban – bélpanaszok, rendszertelen székletürítés, székrekedéssel váltakozó hasmenés. Hormonális zavarok, feltűnően a menstruáció zavarai, dysmenorhea, premenstruációs szindróma.

A pitha személyiség számára is elsőrendű az önmérséklet, a túlzásoktól mentes életvitel, amibe oly könnyen sodródik természetéből adódóan. A pihenés, relaxálás ne feltétlenül semmittevés legyen! Szüksége van meditálásra, segíthet a relaxáló masszázs és nyugtató hatású illóolajok. A pitha típus kerülje a meleget, napozást, szoláriumot. Melegben ne sportoljon, ne végezzen testedzést, lehetősége szerint kerülje a fizikai munkavégzést is. Alakítson ki magának hűs környezetet. Figyeljen oda folyadékigényének kielégítésére. Lehetőleg hideg, természetes összetételű italok formájában. Étkezésében csökkentse minimálisra a nehéz, erősen fűszeres, csípős, savas, zsíros étkek fogyasztását. Kerülje a magas keményítő tartalmú élelmiszereket (burgonya, rizs, sült és főtt tésztafélék), vörös húsokat. Javasolt a minél több zöldség és gyümölcs frissen és nyersen lehetőleg. Gabonák közül elsősorban a zab. Fogyaszthat fehér húsokat, energetizáló, egyszerű cukrokat tartalmazó, édes ételeket, édességet. Jótékony hatású egészségére a tojás. Ne fogyassza túl forrón az ételeket. Ízek közül a fanyar, kesernyés ízek ajánlottak.

AYURVÉDIKUS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK ÉS KOZMETIKUMOK

Kapha személyiség

A kapha személyiség életenergiáját a föld és víz elemek adják. A szó szanszkrit jelentése: összetartás, vonzás, átölelés. Ahogyan a Föld és Víz összeölelkezése szükséges új (növényi) életek teremtéséhez. Kozmikus kapcsolata a Hold. Szervi központja a vékony- és vastagbél, a kismedencei szervek, és kapcsolatban áll a csontozattal. Erős, általában hízásra hajlamos testakatúak, robusztus csontozattal. Vastag szálú, zsírosan fénylő haj, vastag, zsírosodásra hajlamos bőr jellemzi őket. Arcukat nagy szemeik teszik szimpatikussá. Nem túl nagy étvágyúak, de emésztésük is lassúbb az átlagnál. A legkevésbé mozgékony dosha, életenergiájuk lassúvá, de kitartóvá teszi őket. A mozgékonyság hiánya a szó szoros és átvitt értelmében is stabilitásra törekvővé teszi. Semmilyen téren nem szereti a változást. Sem környezetében, sem érzelmi életében. Ezért aztán nyugodt, mind közül a legkiegyensúlyozottabb, nyitott érzelem- és gondolatvilágú, nagyon toleráns, megbocsátó és lojális. Minden téren ideális társ. Remekül teljesít mindenben, ahol a közösség vagy a tennivalók összefogásával foglalkozhat. Ő maga ritkán mutat ki lelkesedést. Ám remekül ösztönöz másokat. A kapha személyiség a fizikai mozgást, sportolást ritkán kedveli. Ha valami elnyeri tetszését, csendes lelkesedéssel, nagy kitartással tudja végezni. Szeret pihenni, nagy rajongója a napközbeni szunyókálásnak. Általában magas kort érnek meg. A kapha személyiségre a túltengő tunyaság és demotiváció jelenti a legnagyobb kockázatot. Kedvét és állapotát is rontja a nedves, párás vagy ködös időjárás. Étrendjében a kalóriadús ételek, zsírok, cukrok fogyasztása teheti szélsőségessé a kapha dosát. Pépes ételek, kásák, pudingok fogyasztása is mérsékelendő!

A Kapha dosha egyensúlyának megbomlására utalhat a sápadt, hidegre érzékeny bőr, hidegre érzékeny végtagok, ödémák és egyéb keringési zavarok, túlsúly és emésztési zavarok, fáradtság, levertség, aluszékonyság. Kedvtelenség, apátia, depresszió. Sexuális érdeklődés csökkenése vagy diszfunkció, impotencia, frigiditás.

A Kapha személyiségnek elsősorban energetizálnia kell önmagát. Változtasson napi időbeosztásán, mérsékelje a napközbeni alvást, szunyókálást. Lehetőleg ne aludjon annyit, amennyit szeretne! Keressen olyan mozgásformát, fizikai tevékenységet, amit jó kedvvel tud végezni, és szánjon rá rendszeresen időt. Előnyösek számára a savanyú, csípős, fűszeres ételek, hagymafélék, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, frissen készült sovány húsételek, tojás és sovány sajtok. Kerülje a nehéz, zsíros ételeket, olajos magvakat (dió, mogyoró, napraforgómag, lenmag, stb.), finomított cukrokkal készült édességeket, cukros üdítőket, és általában a feldolgozott élelmiszeripari termékeket. Mérsékelje a tej fogyasztását is. Ízekben válasszon keserű, fanyar, csípőseket. Hízásra hajlamos lévén, előnyös számára az időnként a koplalás.

Az életenergia szervi központjai az ayurveda szerint

  • Kapha dosha: mellkas, tüdő, orr-, garat- arcüregek. Savós váladékok: nyál, nyák, gerincfolyadék, vérplazma.
  • Pitha dosha: máj, epe, lép, hasnyálmirigy, gyomor. Zsírszövet, bőr. Szemek. Vérsejtek.
  • Vatha dosha: belek, kismedencei szervek, csontok, combok, bőr.    

AYURVÉDIKUS ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK ÉS KOZMETIKUMOK

A csakrákról

A csakrák energiaközpontok a test középvonalában a gerincoszlop mentén. Szerepük, hogy csatornát képezve, biztosítsák a kundalini energia áramlását a gáttájon elhelyezkedő gyökércsakrától (Múládhara) a fejtetőn levő koronacsakráig (Szahaszrára), ahogyan a szellemiség és szent tudás halad a megvilágosodás felé. Ha az energia áramlásában akadály vagy zavar támad, az kihatással van a testi-lelki egészségre. A csakrák megnyitása csak meditáció és szellemi gyakorlatok révén lehetséges. Az ayurvéda tanítása szerint ez az egyik legnagyobb kihívás az egyén előtt. Gyakran több életet is igénybe vesz. Kizárólag csak nagyon tapasztalt spirituális mester felügyelete alatt végezhető.

A hét csakra elhelyezkedése és elnevezése

  • Korona csakra (Szahaszrára)
  • Harmadik szem csakra (Agja)
  • Torokcsakra (Vishuddha)
  • Szívcsakra (Anáhata)
  • Napfonat csakra (Manipura)
  • Köldökcsakra (Szvádhisztána)
  • Gyökércsakra (Múládhara)  

A cikket összeállította:
dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Ízelítő ayurvédikus termék kínálatunkból: 

Tartalomhoz tartozó címkék: Ayurvéda