Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Acélerős idegrendszer és kitűnő memória Süngomba segítségével

Acélerős idegrendszer és kitűnő memória Süngomba segítségével 2018-ban a védett gombák kerültek az Év Gombája választás középpontjába. A győztes a Süngomba lett. Az utóbbi években hazánkban is roppant népszerű a süngomba. Nem véletlenül. Első ránézésre úgy néz ki, mint egy arcátlan sündisznó, nyersen fogyasztva pedig a csirkére emlékeztető íze van, de hogyan is működik valójában ez a gombafaj, mely az idegrendszerünk ŐRE?
A Süngomba két területen kiemelkedően pozitív hatású: az idegrendszer és a gyomor-bélrendszer számos problémája esetén látjuk kedvező hatásait.

Az Oroszlánsörény gomba vagy más néven Süngomba (Hericium erinaceus) a természet egyik ajándéka az idegrendszernek és az emésztőrendszernek. Ez az egyetlen gomba, amely nem csak egy, hanem két erős idegi növekedési faktorral rendelkezik, potenciális előnyöket mutatva a Parkinson- és Alzheimer-kórban, enyhe kognitív károsodásokban, sclerosis multiplexben, lábgörcsökben, szorongásban és még sok más idegrendszert érintő betegség esetén.

A süngombát Ázsiában évszázadok óta gyógyszerként használják, Nyugaton még szinte ismeretlen. A Hericium erinaceust nevezik még más néven szakállas foggombának is. Japánban yamabushitake néven ismert, amely „hegyi pap gombát” jelent. Ázsiában azt mondják, az oroszlán sörényre, hogy „acélidegeket és oroszlán elmét” ad. Az oroszlán-sörényeket Észak-Amerika, Európa és Ázsia erdőiben lehet megtalálni nyáron és ősszel, általában elhalt keményfákon, beleértve a juhart, bükkot, tölgyet, nyírfát és diófát.

Az eddigi tudományos kutatások alapján az alábbi egészségügyi problémák esetén nyújthat segítséget:
 • kognitív funkciók javítása;
 • idegregeneráció,
 • jobb emésztés,
 • reflux tüneteinek enyhítése
 • gyomorhurut tüneteinek csökkentése,
 • gyomor és bélgyulladás tüneteinek enyhítése
 • Chron-betegség
 • gyulladásgátló és antioxidáns,
 • enyhe ACE-gátlóként is működik, és javítja vér koleszterin szintjét.

SÜNGOMBA FOLYÉKONY KIVONATOK

 

Alkalmazása jelentős terápiás előnyökkel jár a központi és perifériás idegrendszer számos betegsége esetén, ilyen:
 • Demencia
 • Parkinson kór
 • Periférias neuropatia (cukorbetegség, autoimmun betegségek, illetve gyógyszerek hatására alakul ki), fájdalom, érzéketlenség alakul ki a bőrön, végtagokon, érinthet csak egy ideget vagy egyszerre több ideget is
 • Izomgörcsök
 • Sclerosis multiplex  (SM)
 • Stroke utáni regeneráció
 • Szorongás és depresszió,
 • Nyugtatók és szorongás oldók  mellékhatásainak csökkentése

A Süngombát az anyatermészet "intelligens gombájának" is hívják. A világhírű gombaszakértő, Paul Stamets szerint az oroszlán sörény lehet az első "okos gomba", amely kifejezetten a kognitív funkciókat támogatja, ideértve az emlékezetet, a figyelmet, koncentrációt és a kreativitást. A buddhista szerzetesek évszázadok óta fogyasztanak oroszlánsörény teát a meditáció előtt, hogy fokozhassák koncentrációs képességüket.

A Süngomba olyan egyedülálló vegyületeket tartalmaz, mely a regnerálja a myelin hüvelyeket és védi az idegsejteket. A Sclerosis multiplex autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító "szigetelést", az úgynevezett myelinhüvelyt. Az eddigi bizonyítékok alapján e gomba rendszeres fogyasztása nyugodtan javasolható kiegészítő táplálékként ezen betegség esetében is idegrendszeri regeneráló hatása miatt.

Egy humán tanulmányban enyhe kognitív károsodással (gondolkodási nehézség, memóriazavar, koncentrációs nehézség, beszéd lassulása) rendelkező idősebb emberek kaptak naponta háromszor 250 mg süngomba port, 16 héten keresztül, egy placebo csoporttal összehasonlítva. Az oroszlán sörény gombát fogyasztó csoport a kognitív funkciók skáláján szignifikánsan magasabb pontszámot kapott, mint a placebo. Ennek a tanulmánynak arra kell ösztönöznie a tudósokat, hogy tovább vizsgálják ennek a gombában rejlő terápiás lehetőségeket a demenciában szenvedő betegek esetén.

A Süngomba regenerálja az idegeket és stimulálja az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét

... de ez mit is jelent valójában?

A Süngomba kivételes idegsejteket védő hatásának egyik oka, hogy képes serkenteni az idegsejtek növekedését stimuláló faktort (Neuron Growth Factor=NGF), mely az agysejteket védi az elhalástól. Az NGF agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, valamint főszerepet játszhat az idegsejtek, a központi és perifériás idegrendszer egészséges működésében, regenerációjában is.

A Süngombában lévő két legfontosabb hatóanyag: hericenonoka és erinacinok. A Süngomba micéliumában lévő erinacinok a természetben előforduló legerősebb NGF szintézisét elősegítő vegyületek, amelyek képesek átjutni a vér-agy gáton, és ösztönözni tudják az új neuronok keletkezését az agyban. Számos idegrendszeri rendellenesség esetén az agy nem képes előállítani NGF-et - valójában ez az egyik elsődleges mechanizmus az Alzheimer-kór kialakulása esetében is. Az idő múlásával az állapot rosszabbodik, mely a neuronok (idegsejtek) fokozatos romlásához vezet, ugyanis a vér agy gát megakadályozza, hogy a neuronok, hozzájussanak az NGF-hez.

Az oroszlánsörény gomba az egyetlen gombafaj, mely jelentős idegregenerációs potenciált mutat, akár már a perifériás idegek vonatkozásában is, amely hatalmas segítség például agyvérzés utáni állapotok esetén.

Az NGF fontos szerepet játszik az idegsejteket körülvevő myelin hüvelyek regenerációjában és a myelint termelő sejtek védelmében is. Ezt egy 2013-as tanulmányban meg is erősítették (forrás: https://www.greenmedinfo.health/article/lions-mane-stimulates-nerve-myelination). Ez a megállapítás óriási előrelépést jelent a sclerosis multiplexben szenvedő betegek esetében, a betegség súlyosbodásának megakadályozásában.

Amiloid plakkok, szorongás és depresszió

Az oroszlán sörény gombáról azt is kimutatták, hogy csökkenti a béta-amiloid plakkok mennyiségét. A béta-amiloid plakkok olyan proteinek, amelyek az idegsejteket körülvevő zsírmembránokban képződnek, és zavarják az idegsejtek közötti ingerület átvitelt. A kutatások során bebizonyították, hogy ezek a plakkok szerepet játszanak bizonyos neurodegeneratív betegségekben, mint az  Alzheimer kór és a Parkinson kór.

Egy állatkísérlet során az egerekben neurotoxikus peptidekkel plakképződést indukáltak, annak érdekében, hogy felmérjék az oroszlán sörényének az amyloid plakk típusára gyakorolt hatását, ennek az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében van jelentősége. A plakk fejlődésével az egerek elveszítették képességüket a tesztlabirintus memorizálásában, de amikor oroszlán sörénygombát tartalmazó étrenddel táplálták őket, a labirintusban mutatott teljesítményük jelentősen javult. A korábbi kognitív képességeik visszaszerzése mellett új kognitív képességeket is szereztek, és figyelemre méltó volt a béta-amiloid plakkok csökkenése is a gombával táplált egerekben.

A süngomba potenciális segítség lehet a szorongás és depresszió kezelésében is. Menopauzában szenvedő nőkkel végzett tanulmányban a gomba csökkentette a depresszió és a szorongás tüneteit. A hatások különösen erősek voltak a szorongás csökkentésében, az ingerlékenység érzésének csökkentésében és a koncentráció fokozásában. Tehát úgy tűnik, hogy a buddhista szerzeteseknek igaza volt.
 

SÜNGOMBA FOLYÉKONY KIVONATOK

A Süngomba egyéb, szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságai
 • Mint sok más gomba esetében, az oroszlán-sörénynek számos egyéb terápiás hatása is van, mint például gyulladásgátló  és immun-támogató tulajdonságai vannak
 • Daganatos megbetegedések: egy állatkísérlet során az oroszlán sörény gomba kivonata 66-69 százalékkal gátolta a vastagbélrákos sejtek terjedését  a tüdőbe; a gombáról kimutatták, hogy apoptózist indukál a  leukémiás  sejtekben és gátolja az angiogenezist.
 • Trombózis: úgy tűnik, hogy a hericenon B "hatékonyan és specifikusan" gátolja a vérlemezkék összetapadását.
 • Enyhe ACE-gátló: vérnyomás csökkentő
 • Zsíranyagcsere szabályozása: az oroszlán sörény micéliuma csökkenti a triglicerid szintet és javítja az LDL és HDL szintet.

Az oroszlán sörény fenti előnyös tulajdonságai révén jogot szerzett, hogy az Ön házi patikájának is a része legyen!

Kereskedelmi forgalomban a süngomba étrend-kiegészítőként porként (kapszula vagy tea) és folyékony kivonatként kapható. Kiemelt figyelmet érdemelnek a Life Spirit Süngomba kivonatok, melyek koncentrált hatóanyagtartalmú termékek. A napi adag (5 ml)  625 mg Süngomba teljes hatóanyag tartalmát tartalmazza. Ez a dózis HÁROMSZOROSA a cikkben feltüntetett kutatásokban terápiás hatással rendelkező mennyiségnek!!! 
 
A cikket összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!