Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A Maitake gomba és a Mandulagomba hatása a cukorbetegségre

A Maitake gomba és a Mandulagomba hatása a cukorbetegségre

A Maitake gombának (Grifola frondosa) és a Mandulagombának (Agaricus Blazei Murill) önállóan is nagy jelentősége van, azonban kombináltan alkalmazva a hatóanyagok szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatásukat. A gombák hatóanyagainak hatásmechanizmusáról alapvetően tudni kell, hogy nem erősítik és nem is gyengítik az egyes funkciókat, hanem ott fejtik ki hatásukat, ahol szükséges.

Ezt úgy kell értelmezni, hogy a cukorbetegség is egy nagyon összetett anyagcsere betegség, ha pedig már a szövődménynek is jelentkeznek még hosszabb időt vesz igénybe ez a hatásmechanizmus.

 

Maitake gomba

A Maitake gomba (Bokrosgomba) esetében az alfa-glükán növeli az inzulin receptorok inzulinérzékenységét és enyhíti az inzulin rezisztenciát a perifériás célszövetekben. Ezen gomba esetében az antidiabetikus hatása az alfa-glükánnak köszönhető, méghozzá úgy, hogy növeli az inzulin receptorok inzulinérzékenységét és enyhíti az inzulin rezisztenciát a perifériás célszövetekben (Hong L, Xun M, Wutong W. Anti-diabetic effect of an alpha-glucan from fruit body of maitake (Grifola frondosa) on KK-Ay mice. Pharm Pharmacol. 2007 Apr;59(4):575-82.).

A kísérlet során a Maitake gomba (Grifola frondosa) termőtestéből kivont alfa-glükán (MT alfa-glükán) antidiabetikus hatását értékelték II. típusú cukorbeteg állati modelleken. A MT alfa-glükán a diabeteszes egereken szignifikánsan csökkentette a testsúlyt, és csökkent az éhgyomori plazma-glükóz szint, a glikolizált szérum fehérje, hepatikus glikogén, szérum inzulin, triglicerid, koleszterin és szabad zsírsav szint. Továbbá jelentősen növelte a máj glikogén tartalmát. Ezen felül fokozta a máj plazmamembránjaiban az inzulin kötőképességét.
 

Mandulagomba

A Mandula gomba esetében in vitro állatkísérletekben kimutatták, hogy antidiabetikus hatása van. A mandulagomba kivonata javíthatja az inzulinrezisztenciát, csökkentheti a testsúlyt, a testzsírt, a szérum glükózt és koleszterin szintet. In vitro állatkísérletekben kimutatták, hogy antidiabetikus hatása van. (Gray AM, Flatt PR. Insulin-releasing and insulin-like activity of Agaricus campestris (mushroom). J Endocrinol. May 1998;157(2):259-266. Swanston-Flatt SK, Day C, Flatt PR, et al. Glycaemic effects of traditional European plant treatments for diabetes. Studies in normal and streptozotocin diabetic mice. Diabetes Res. Feb 1989;10(2):69-73.). A II. típusú cukorbetegségben szenvedő humán alanyokon végzett tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a gomba kivonata javíthatja az inzulinrezisztenciát, csökkentheti a testsúlyt, a testzsírt, a szérum glükózt és koleszterin szintet.

A két gombának önállóan is nagy jelentősége van, kombináltan alkalmazva viszont a hatóanyagok szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatásukat. 

A gombák hatóanyagainak hatásmechanizmusáról alapvetően tudni kell, hogy nem erősítik és nem is gyengítik az egyes funkciókat, hanem ott fejtik ki hatásukat, ahol szükséges. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a cukorbetegség is egy nagyon összetett anyagcsere betegség, ha pedig már a szövődménynek is jelentkeznek még hosszabb időt vesz igénybe ez a hatásmechanizmus.

Hosszú távon alkalmazva mind a szakirodalmi adatok, mind pedig a klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy szabályozza a vércukor szintet. 
 

NaJa Forest N1 készítmény

 
A NaJa Forest N1 készítmény bio Mandulagomba és bio Maitake gomba kombinációját tartalmazza 65% poliszacharid tartalommal.
 
A NaJa Forest N1 nevű étrend-kiegészítő készítmény esetében a gyógyszerfejlesztésben egyedülálló képalkotó szolgáltatásokat nyújtó, CROmed Kft. és a termelő-fejlesztő Gyógygomba Kutatólabor Kft. közötti együttműködés eredményeképpen a világ jelenleg legfejlettebb képalkotó műszereivel és komplex adatelemzéssel egy állatkísérletes modellen keresztül vizsgálták meg a termék hatékonyságát.

A májkárosodás mértékét az alkalmazott kombinált teljes spektrumú hatóanyag tartalmú NaJa Forest N1 készítmény az előzetes eredmények szerint egyértelműen csökkentette az emberek számára is alkalmazható dózisban. A képalkotással kimutatható volt előnyös májműködés-változás a gombakivonattal kezelt állatok esetében.
 
A szövődmények tekintetében tehát egyértelműen hatásos a készítmény.
 

A cikket összeállította:

Szabó Nikolett
tudományos kutató
Naja Forest Kft.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!