Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A K2-vitaminról

A K2-vitaminról A K-vitamint, mint a normális véralvadáshoz létfontosságú anyagot ismerte meg az orvostudomány. A K-vitamin nem egyetlen anyag, hanem rokonvegyületek (fillokinonok és menakinonok) csoportja. Az elnevezés a későbbi kutatás eredményeként vált külön K1 (fillokinonok) és K2 (menakinonok) vitaminra, mikor kiderült, hogy hatásaikban némi eltérés mutatkozik.

A K1-vitamin a véralvadás szabályozásának egyik fő tényezője, míg a K2-vitamin a csontanyagcserében játszik életfontosságú szerepet. Igaz, hogy ha csak egyikből vagy másikból mutatkozik hiány a szervezetben, a fölöslegben levő képes a másikba átalakulni. Ezért mellékhatásaikban őket egységesnek tekintjük.

A természetben a K-vitaminok zsíroldékony vitaminok és igen elterjedtek a zöld leveles zöldségfélékben: spenót, sóska, káposztafélék, saláta, de kisebb mennyiségben tojás és húsfélék is tartalmazzák. Sőt, az emberi bélflóra is képes előállítani. Sokáig úgy tudtuk, hogy K-vitaminhiány szinte nincs is! Utóbbi évtizedek tapasztalata, hogy egyre több K-vitaminhiányos esettel találkozunk, úgy felnőttek, mint gyerekek körében[1]. Sőt, e vitamin hiánya csecsemőknél is egyre gyakoribb[2]. Ma már elfogadott a csecsemőtápszerek K-vitaminnal való dúsítása. Ennek egyik oka radikálisan megváltozott táplálkozási szokásaink: egyre kevesebb friss leveles zöldségfélét, illetve egyre kevesebb természetes úton erjesztett élelmiszereket (pl.: savanyított káposzta) fogyasztunk, az élelmiszeripari termékek előnyére. Felmerül az a kérdés is, hogy vajon az alsó bélcsatornában képződő K-vitamin képes-e felszívódni, és milyen mértékben?

Tudta? ... hogy a K2-vitamin csontanyagcsere hatására a Japán-paradox hívta fel a tudósok figyelmét. Miközben Japánban sem fogyasztanak több kalciumot más népeknél, a csonttörések előfordulása jóval ritkábbnak bizonyult. Egyértelmű igazolást nyert, hogy ez közvetlen összefüggést mutat egy hagyományosan erjesztett tradicionális szójaétel, a natto, fogyasztásával[3], ami igen gazdag K2-vitaminban.
Először postmenopauzális korban levő nőbetegeken igazolták, hogy K2-vitamin hiányában még normális kalcium- és D-vitamin bevitel mellett is fokozódik a csontleépülés[4]. A későbbiek során több, serdülők körében végzett vizsgálat hasonlóképpen igazolta, hogy K2-vitaminhiány felszámolása e korban is kedvező hatású az egészséges csontképzésre[5] – segíti az ásványi anyagok beépülését a csontállományba.

A K2-vitamin gátolja a kalciumnak az érfalakba történő lerakódását is, véd az érelmeszesedéstől[6].

Mire figyeljünk K2-vitamin szedésekor? 

A K2 vitamin – bár K1-vitaminnál kevésbé – ellensúlyozza egyes szájon át szedett alvadásgátló készítmények hatását. Ugyanakkor az orvos számára a legtöbb fejtörést a természetes forrásokból származó, változó mértékű fogyasztása, illetve változó felszívódása adja. (Zsíroldékony vitamin lévén, együtt fogyasztott zsírok, olajok javítják felszívódását, ezek hiánya csökkenti!). A kezelőorvos számára sokkal kisebb gond egy pontosan ismert, napi 75 µg K-vitaminbevitellel számolni. Ha tud róla! Ezért alvadásgátló kezelés alatt álló betegek minden esetben tájékoztassák kezelőorvosukat a K-vitamin szedése felől, és annak tanácsai alapján alkalmazzák.
 

K2-VITAMIN TARTALMÚ TERMÉKEINK 

Ha egyidejűleg különálló A és/vagy E-vitaminkészítményt is szednek célszerű pár óra eltéréssel bevenni.

A szubklinikai K-vitaminhiány világszínvonalú terjedését figyelembe véve, a K2-vitaminpótlás egyre több figyelmet kap a közeljövőben a népegészségügyben és csontritkulás ellátásában.
 

A cikket összeállította:
Dr. Gothárd Csaba
orvos

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek diagnosztizálására, gyógyításra, betegségek kezelésére és NEM a DRTV Média Plus Kft. által forgalmazott termékekre vonatkoznak. A cikk, a hivatkozott forrásirodalom-, népi gyógyászati megfigyelések-, valamint mások által publikálásra került vizsgálati eredmények, leírások alapján került összeállításra. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz betegség esetén!

Hivatkozások:

[1] - Flore R, Ponziani FR, Di Rienzo TA, Zocco MA, Flex A, Gerardino L, Lupascu A, Santoro L, Santoliquido A, Di Stasio E, Chierici E, Lanti A, Tondi P, Gasbarrini A.: Something more to say about calcium homeostasis: the role of vitamin K2 in vascular calcification and osteoporosis; Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Sep;17(18):2433-40

[2] - Prynne CJ, Thane CW, Prentice A, Wadsworth ME.: Intake and sources of phylloquinone (vitamin K(1)) in 4-year-old British children: comparison between 1950 and the 1990s; Public Health Nutr. 2005;8(2):171-80

[3] - Ikeda Y, Iki M, Morita A, Kajita E, Kagamimori S, Kagawa Y, Yoneshima H.: Intake of fermented soybeans, natto, is associated with reduced bone loss in postmenopausal women: Japanese Population-Based Osteoporosis (JPOS) Study.; J Nutr. 2006;136(5):1323-8

[4] - Knapen MH, Nieuwenhuijzen Kruseman AC, Wouters RS, Vermeer C.: Correlation of serum osteocalcin fractions with bone mineral density in women during the first 10 years after menopause; Calcif Tissue Int. 1998;63(5):375-9

[5] - van Summeren MJ, van Coeverden SC, Schurgers LJ, Braam LA, Noirt F, Uiterwaal CS, Kuis W, Vermeer C.: K vitamins status is associated with childhood bone mineral content.; Br J Nutr. 2008;1-7

[6] - Gast GC, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw Y. T.: A high menaquinone reduces the incidence of coronary heart disease in women; Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504-10

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok és Ásványi anyagok